Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Varför straffas inte bankerna och deras chefer?

Bild: Foto: Isabell Höjman/TT

Dagens ETC.

Penningtvätten är ingen tillfällighet. Den har pågått i decennier. Och tycks accepterad av både politiker och näringslivet.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Om du vill sätta in 50 000 kronor på en bank får du frågor om varifrån pengarna kommer. Gäller inte det om beloppet är tusen gånger större?

Nästan dagligen matas vi med rapporter om hur nordiska banker hjälper skattesmitare och kriminella att tvätta pengar. Det handlar om många miljarder av skattemedel som ryska oligarker och korrupta statschefer som Putin och Janukovytj försnillat.

Penningtvätten som bankerna genomför är självfallet olaglig. Varje människa med någon tankeförmåga inser att överföringen av de enorma beloppen – hundratals miljarder – som Danske Bank, Swedbank och Nordea tagit emot och skickat vidare till skatteparadis och brevlådeföretag måste ha varit kända av bankernas ledning.  Men det har inte hindrat dem. De har bara varit intresserade av avans och egen vinning. Att maximera vinst utan någon tanke på samhällsmoral.

Penningtvätten är ingen tillfällighet. Den har pågått i decennier. Och tycks accepterad av både politiker och näringslivet.  För någon vecka sedan samlades gräddan av Nordens bankdirektörer och företagare på Grand Hotel i Stockholm. De skrattade och jublade när bankvärldens höjdare Björn Wahlroos häcklade politiker och sina kunder. Alla visste att han skott sig på dessa olagliga verksamheter.

Varför låter våra rättsmyndigheter och våra politiker detta fortgå? Varför åtalas, lagförs och döms inte de ansvariga? Vad gör våra valda representanter i riksdag och EU:s parlament? Den ansvarige ministern, Per Bolund, säger att insatserna mot penningtvätt inte fungerat tillräckligt bra. Det torde vara ett nästan oöverträffat understatement.

Några förslag för att stoppa penningtvätt och skatteflykt till skatteparadis har tagits av EU-parlamentet men har inte förverkligats eller urvattnats helt av kommissionen. Kan det bero på att EU:s högre tjänstemän arbetar intimt ihop storföretagen och deras lobbyister? Är vänskapskorruptionen lika utbredd i de styrande kretsarna i Sverige?

En annan fråga är hur de kunder tänker som fortsätter att låta de kriminella bankerna sköta deras affärer.

Ämnen i artikeln