Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Vårdens problem går att lösa – om vi ger personalen möjlighet

ETC Göteborg.

Särskilt saknas det sjuksköterskor, barnmorskor och specialistutbildade sjuksköterskor: ”Personalen behöver förutsättningar att ge en god vård.”
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Idag står alltför många av göteborgarna och övriga invånare i Västra Götaland i kö i väntan på vård de behöver. Sahlgrenska universitetssjukhuset är bland Sveriges sämsta sjukhus på att erbjuda besök och behandling i tid. Mindre än hälften av de som söker får vård inom de 90 dagar som vårdgarantin ger dem rätt till.

Samtidigt slår sjukvårdens personal och deras fackliga organisationer larm om orimliga arbetsförhållanden som i sin förlängning drabbar patienterna. Vårdplatser som behövs är stängda på grund av att det saknas sjuksköterskor. Resultatet blir överbeläggningar med patienter i korridorerna på vårdavdelningar, vilket främst drabbar patienterna men även arbetsmiljön.

Alltför ofta placeras patienter på en avdelning där det finns en ledig plats och inte på den som är specialiserad på deras sjukdom. Läkare får leta upp sina patienter på flera olika avdelningar, sjuksköterskor och undersköterskor kan inte ge den goda vård de vill ge.

Nyligen skrevs ett upprop från ett hundratal av Sahlgrenskas Akut och Olycksfallsmottagnings sjuksköterskor, undersköterskor och läkare. De skriver så här:

”Det är så bedrövligt, oetiskt, sorgligt och tråkigt att vi inte kan lägga in patienter på en vårdavdelning. Patientens säkerhet är inte bra i samband med denna situation.”  

De kräver fler öppna vårdplatser på sjukhuset så att patienterna slipper ligga kvar på akutmottagningen.

I stället har nu den styrande borgerliga majoriteten med Miljöpartiet gjort ett nedskärningspaket för sjukhuset för att få ekonomin i balans. Antalet anställda ska minska med 300 jämfört med idag. Alla anställningar ska prövas och man ska vara restriktiv med att anställa. Detta görs i ett läge när alltför många slutar för de inte orkar med hög arbetsbelastning och brister i arbetsmiljön.

Huvudförklaringen till sjukhusets problem är arbetsvillkor som gör att både erfarna och nyanställda säger upp sig. Särskilt saknas det sjuksköterskor, barnmorskor och specialistutbildade sjuksköterskor. De vill arbeta i en verksamhet där de känner att de kan göra ett bra jobb. När det finns arbetsgivare som erbjuder bättre villkor och högre lön söker de sig dit.

I dagarna meddelades dessutom att årets lönehöjning blir den lägsta på åratal. Det beror delvis på att den styrande majoriteten tagit bort den årliga jämställdhetspott, som vi en gång införde, som använts till att stegvis avskaffa könsdiskrimineringen.

Nu närmar sig sommaren och det som borde vara återhämtning blir ofta dubbla arbetspass och övertid.  För oss i Vänsterpartiet är det självklart att hög arbetsbelastning och dålig arbetsmiljö inte kan lösas genom ytterligare besparingar. Istället måste sjukvården få möjligheter att satsa på den personal som valt vården som sin arbetsplats. Personalen behöver förutsättningar att ge en god vård. Bra arbetsvillkor med kortare arbetstid och tid för återhämtning. Möjlighet att få kompetensutveckling och bra löneutveckling. Det är så vi kan få hög vårdkvalitet, vi får personal som trivs på jobbet och vi kan korta köerna.

Våra förslag:

• Ökade resurser till sjukvården. Både statliga pengar och regionala pengar behövs.

• Skriv av sjukhusens underskott från tidigare år. Vi har föreslagit det men inget annat parti i regionfullmäktige håller med oss.

• Arbetsmiljön måste bli bättre. Det är för få, inte för många anställda i vården.

• Korta arbetstiden. Vi föreslår 30 timmar per vecka som heltid vid nattarbete. De arbetsplatser som har tuffast arbetsmiljö behöver också kortare arbetstid och det finns redan goda exempel i regionen.

• Löneutvecklingen i Västra Götaland måste hänga med den i övriga landsting/regioner.

• Flerdubbla potten för jämställda löner, så vi blir av med lönediskriminering mellan lik­värdiga jobb.

• Se till att det finns tid för kompetensutveckling för alla yrkesgrupper och tid för reflektion och utveckling av verksamheten.
    
Idag överskrider alla större sjukhus i Västra Götalandsregionen sina budgetramar samtidigt som det finns ett stort behov av att bygga ut och satsa på den nära vården med vårdcentraler, mödravård, barnavårdscentraler, ungdomsmottagningar och närsjukhus. Det krävs ökade resurser till sjukvården och de ska inte plockas ut som vinst av vinstmaximerande företag.

I vårt budgetförslag för 2018 gör vi dessa satsningar och föreslår därför att skatten höjs med 30 öre.  Det krävs också ett medvetet arbete för en jämlik sjukvård där de med störst behov prioriteras högst.

Du har ett val att göra. Satsa på ökade resurser till välfärd och jämlikhet eller satsa på skattesänkningar och ökade klyftor.

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00