Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Våldet tar inte julledigt

ETC Göteborg.

Vi vet att våldet och den psykiska ohälsan inte tar julledigt – därför är det en självklarhet för oss att inte heller göra det.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Julklappar, pepparkaksbak och strålande adventsstjärnor. Redan i november börjar köpcentrumen fyllas med julprydnader, och erbjudandena om de ”perfekta” julklapparna för den ”perfekta” julen dröjer inte mycket längre. I hela samhället målas bilden av julen som en tid för glädje och gemenskap upp. En idyll som visserligen vore härlig om den gällde alla, men som blir en törn i hjärtat för de barn som ligger sömnlösa om nätterna när julhelgen närmar sig.

 

Barn och ungas utsatthet är ett enormt problem alla dagar på året, men i vårt arbete ser vi också att barnen har det särskilt tungt under julen. För med julgranskulorna och prydnadstomtarna följer också julens baksida – en baksida som kretsar kring ensamhet snarare än gemenskap. Att denna baksida tyvärr är en utbredd sanning ser vi på Tjejjouren Väst exempelvis genom de unga tjejer vi möter i vår stödverksamhet. 

 

Julen är alltså långt ifrån så sagolik som vi ibland intalar oss själva. För många barn är den raka motsatsen, och det är inte svårt att förstå varför så många barn och unga känner sig oerhört ensamma under julen. I juletid stänger inte bara skolorna utan också de flesta andra verksamheter som för många barn är en trygghet i en annars instabil vardag. Fritidsgårdar stänger, fritidsaktiviteter tar juluppehåll och dessutom är psykologer, kuratorer och andra behandlare lediga. För någon vars vardag redan är svår att klara av blir det naturligtvis ännu värre när hen tvingas göra det ensam.

 

Resultatet av att nästan hela Sverige tar julledigt blir även att många barn tvingas tillbringa mycket tid hemma med familjen. Det innebär att barn som lever under svåra familjeförhållanden blir väldigt utsatta. Under julen är alkoholkonsumtionen högre, missbruket ökar och våldet trappas upp. Många barn blir direkt utsatta för våld, och ännu fler får bevittna våld i familjen. För många förändras och förvärras också våldet. Blåmärken byter plats från armarna till ansiktet och övergreppen blir mer utdragna och förekommer oftare.

 

Genom den chattjoursverksamhet Tjejjouren Väst bedriver möter vi varje vecka unga tjejer som mår dåligt. Att vara både ung och tjej – en överrepresenterad grupp när det gäller psykisk ohälsa – innebär en dubbel utsatthet både under jul och resten av året. Runt 75 procent av de tjejer som skriver till oss på Tjejjouren Väst har utsatts för sexuella övergrepp. Det är inte ovanligt att förövaren finns i hemmet. Ekvationen blir enkel: dessa tjejer blir fruktansvärt utsatta under julen; en tid de alltså med största sannolikhet tvingas tillbringa med sin förövare. För dessa tjejer, men också för andra utsatta barn, blir känslan av ensamhet oändlig.

 

I vår jour möter vi många av de tjejer som har det allra sämst. Vi har därför en unik möjlighet att finnas där för de tjejer som i jul är mest utsatta. Lagom till jul, den 15:e december, lanserar vi en ny hemsida och en mobilapp för att öka tillgängligheten för stödsökande. Vi vet att våldet och den psykiska ohälsan inte tar julledigt – därför är det en självklarhet för oss att inte heller göra det.

 

Tjejjouren Väst gör nämligen allt vi kan för att utsatta tjejer ska få varsin stor julklapp den 24:e. En julklapp med det vi tror dessa tjejer behöver som allra mest i juletid: ett paket med trygghet.

 

Klara Sundmark

Tjejjouren Väst

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00