Debatt. .

2015-06-01 08:05
Det som är riktigt dåligt för Göteborg och Göteborgs ”varumärke” är den iskalla elit som medvetet drivit fram detta hårda risksamhälle där en liten grupp lever i överflöd medan andra kämpar med urusla förutsättningar, skriver Maj Karlsson. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Det som är riktigt dåligt för Göteborg och Göteborgs ”varumärke” är den iskalla elit som medvetet drivit fram detta hårda risksamhälle där en liten grupp lever i överflöd medan andra kämpar med urusla förutsättningar, skriver Maj Karlsson.

Våldet och kriminaliteten sker inte av någon slump och inte i något vakuum

Det är just här som vi finner svaret på varför vi inte får bukt med att unga män dras in i kriminalitet, missbruk, extremism.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I förra lördagens Göteborgs-Posten kunde vi läsa att skotten i Göteborg kan skada Göteborg som varumärke. 

En bild målas upp av turister som inte längre skulle vilja komma till vår stad av rädsla för att bli skjutna och företag som inte vill investera här för att de skulle kunna förlora sina pengar. 

”En död kanin kan inte attrahera någon”, som den intervjuade varumärkesexperten på Handelshögskolan Eva Ossiansson uttrycker det. 

Det här är en artikel som går över alla gränser. Nu får det vara nog.

För varje skott som ekat i Göteborg och för varje ung man som lämnat oss har jag tänkt på min egen dotter. Vad skulle ha hänt med mig om hon blivit mördad? Den tanken gör så ont att jag knappt kan andas.  När jag ändå tänker vidare så ser jag framför mig vad som hade hänt med mig och min familj. Med alla som vi känner. Med hennes vänner och våra bekanta. Jag ser framför mig hur denna förlust skulle lämna oss alla i ett tillstånd av så svår sorg att våra liv aldrig skulle bli vad de en gång varit. Just det som nu har hänt flera människor runt om i vår vackra stad. Människor som får uppleva det som för många av oss är vår värsta mardröm. 

Skillnaden är att hade det varit min dotter så hade ingen ens i sin vildaste fantasi kunnat föreställa sig att GP skulle skriva en artikel om Göteborgs ”varumärke”. Om hur en död kanin inte drar in pengar till Göteborgs kassa. Det är fullständigt otänkbart. I stället hade man pratat om det fruktansvärda i att förlora ett barn. Om det sorgliga i att en ung flicka lämnat oss alltför tidigt.  Men nu är det inte min dotter utan någon annans son. En pojke som varit inblandad i kriminalitet. Som tidigare är känd av polisen. Då är inte värdet av ett liv detsamma. Då är det Göteborgs varumärke man oroar sig för. 

Det är just här som vi finner svaret på varför vi inte får bukt med att unga män dras in i kriminalitet, missbruk, extremism. Det beror på att vi har ett samhällssystem som bygger på att vi människor tilldelas olika värde beroende på vilken position i samhället vi har. På grund av ett brett accepterat marknadstänkande där alla ska låtsas tävla på lika villkor – men där vissa i själva verket har 390 meters försprång på ett 400 meterslopp – har ett klasssamhälle vuxit fram som vi trodde vi aldrig skulle behöva se igen. 

Det här gäller självklart inte bara Göteborg utan hela Sverige. Våldet och kriminaliteten i Göteborgs fattiga förorter, liksom i Malmö och Stockholm, sker inte av någon slump och inte i något vakuum. Det sker i de ökande samhällsklyftorna, i den utbredda arbetslösheten, fattigdomen och det bristande hoppet om framtiden. Alla som lever under de här stenhårda villkoren tar inte till vapen, men när riskfaktorerna ökar blir det fler som hamnar på det sluttande plan som kan sluta med våld. Ekonomisk misär hemma, missbruk, dåliga skolresultat, inträde i kriminella gäng. Så ser destruktionens kedja ut. 

Vänsterpartiet accepterar inte att någon griper till våld. Vi menar att vi måste möta och mota en farlig samhällsutveckling med en politik för rättvisa. Det som är riktigt dåligt för Göteborg, och Göteborgs ”varumärke” är den iskalla elit som medvetet drivit fram detta hårda risksamhälle där en liten grupp lever i överflöd medan andra kämpar med urusla förutsättningar. 

Skjutningarna i Göteborg är ett mycket tydligt tecken på att den ansvarslösa nyliberala politiken måste få ett slut. Vi måste få ett jämlikt och rättvist samhälle där välfärd och anständiga villkor gäller alla. 

Och till sist: vill man på allvar göra något åt Göteborgs ”varumärke” så se till att sluta prata om människor som kaniner. 

Maj Karlsson 
Socialpolitisk talesperson, Vänsterpartiet