Debatt. .

2020-08-07 06:00
Anders Tegnell / Björn Olsen. Bild: Fredrik Sandberg/Pontus Lundahl/TT
Anders Tegnell / Björn Olsen.
Puffetikett
ETC Göteborg

Tuppfäktning stoppar inte coronakrisen

Jag anser inte att herrarna Olsen och Tegnell nödvändigtvis har fel i sina påståenden, men den tuppfäktning som dessa i media nytillkomna alfahanar håller på med blir löjligt i dessa påfrestande tider.

Det var få som kunde förutse detta globala skräckscenario, givetvis har experterna varnat om riskerna för kommande pandemier i åratal, men mig veterligen tror jag ingen hade räknat med att det skulle utvecklas så snabbt som det faktiskt har gjort.

Covid-19:s utbredning går att likna vid hur det globala samhällets nära integrering mellan nationer nu blivit en Jungiansk skuggsida av den annars så lyckade globaliseringen världen över.

I Sverige har debatten präglats av frågetecken från universitetsvärlden med ledande professurer i smittsjukdomar och virologi i spetsen och Folkhälsomyndighetens trogna fadersgestalter som svettas på beställning när kamerorna trycks upp i deras ansträngda ansikten varje vardag klockan 14.00. En tradition som numera börjar likna Kalle Ankas Julafton eller Hylands Hörna.

Osämja kring den svenska strategin har tett sig konstant och attacker från både höger och vänster har kommit som ett brev på posten, den konstanta uppgörelsen mellan arbetare och bourgeois har tagit plats i den svenska virusstragetegin där arbetaryrken som restaurang biträde, busschaufförer och kassörer tenderar att vara mer utsatta än distanserande och hemmaarbetande bourgeois.

Männen som gett covid-19 ett ansikte är onekligen experterna som sitter på högerhästar och säger rättrådiga saker i retuscherade tv-studios.

Anders Tegnell, från Folkhälsomyndigheten, och Björn Olsen, professor från Uppsala universitet, står som hövdingar i varsitt läger beväpnade med vapen för att demolera den andre, de har olika ståndpunkter och strategier för hur Sverige skall hantera Covid 19.

För en utomstående kan dessa medicinska beteckningar och kollektiva strategier vara mycket svårtolkade och inte blir det bättre när vi medborgare översköljs av en arsenal av fake news, subjektiva åsikter och blogginlägg helt utan grund i medicinsk empiri.

Jag anser inte att herrarna Olsen och Tegnell nödvändigtvis har fel i sina påståenden, men den tuppfäktning som dessa i media nytillkomna alfahanar håller på med blir löjligt i dessa påfrestande tider. Medan Olsen krupit till korset angående användning av ansiktsmask och reviderat sin ståndpunkt, så fäktas Tegnell fortfarande angående ansiktsmaskernas bristande trovärdighet som smittskyddsbromsande medel i kampen mot Covid-19.

Jag hoppas innerligt att dessa herrar kan lägga av med deras prepubertala omklädningsrumskukmäteri och hellre ta en diskussion kring hur vi faktiskt skall lösa den här krisen, utspel i radio och teve löser inget vaccin eller flockimmunitet om det är nu det en tror på.