Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Tilliten blev till sand

Bild: Bild: Claudio Bresciani/TT

ETC Göteborg.

Vi hade fått veta att personal på vissa förskolor blivit uppmanade att ta av sig t-shirts som hade texten ”Förskoleupproret”.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

I flera år har vi fackliga representanter arbetat ihop med arbetsgivaren för att skapa mer tillit mellan arbetstagare och arbetsgivare i Göteborg. Detta för att skapa ett bättre samtalsklimat och framför allt för att Göteborg skulle bli en mer attraktiv arbetsgivare.

Med tilliten i åtanke och med en känsla av att lagar och avtal är ett gemensamt fundament vi har i Göteborg, skrev Lärarförbundet till HR-direktör och Stadens direktör kring en fråga rörande yttrandefriheten.

Vi hade fått veta att personal på vissa förskolor blivit uppmanade att ta av sig t-shirts som hade texten Förskoleupproret. Det fanns dock de förskolechefer som sagt: ”Om du kan förklara vad Förskoleupproret står för, kan du ha tröjan.” Något som vi tycker att alla chefer skulle ha sagt och helt i linje med hur Malmö stad sköter det.

När HR-direktör Tina Liljedahl-Scheel och förhandlingschefen Michael Färdig skriver ett brev till cheferna utan att återkoppla till oss som ställde frågan, blir vi oroade hur det är ställt med dialogen. I brevet råder de cheferna att förbjuda t-shirts med trycket #förskoleupproret. Brevet är dessutom fullt av felaktigheter och har en ton som inte skapar tillit.

Vad är då Förskoleupproret? Jo det är en grupp bestående av förskollärare, barnskötare, förskolechefer och föräldrar. Den bildades redan 2013 när två förskollärare gick upp på en scen i Örebro under en utvecklingsdag och berättade om arbetsmiljöproblematiken i förskolan. Det blev sedan en grupp på Facebook och finns över hela Sverige.

Likt #metoo har förskollärare, förskolechefer, barnskötare och föräldrar berättat under #pressatläge om hur de upplever förskolan idag.

Dessa berättelser är ingen sagoläsning precis.

Från dessa har de sedan formulerat vad de vill se för att förskolan ska bli bättre. För man får inte glömma att det är just från viljan att göra förskolan bättre för barn likväl som för personal som de formulerat vad de vill se.

HR-direktör och Förhandlingschef skriver i sitt brev att ”föreningen (gruppen) agiterar” och ställer krav på max tolv barn, att specialpedagoger skall anställas vid varje förskola.

Då har de läst fel, de säger max tolv barn om barnen är 1–3 år och max 15 barn om barnen är 3–5 år. Helt i linje med forskning och Skolverkets rekommendation.

Förskoleupproret kräver också att alla förskolor skall ha tillgång till specialpedagog och att barn med särskilda behov skall få de resurser som krävs och inte en specialpedagog på varje förskola, som arbetsgivaren felaktigt uttrycker i sin skrivelse.

Fler än tröjbärarna stödjer Förskoleupproret, det är relativt få som har på sig denna t-shirt. Det finns redan en tysthetskultur som gör att alla inte vågar ta på sig oneutrala kläder. Ni kan alltså inte ställa in siktet på orange och hitta era upprorsmakare.

Brevet fortsätter så här:

”Den personal som bär tröjorna med texten Förskoleupproret framför ett politiskt budskap, en missnöjesyttring som vänder sig mot arbetsgivaren. Under arbetstid ska arbetstagaren utföra sina arbetsuppgifter.”

Det skulle betyda i sin förlängning att om du har ett klädesplagg med en text kan den alltid tolkas som ett ställningstagande. Har du en ÖIS-tröja kan det uppröra en förälder som hejar på IFK?

Enligt arbetsgivaren kan tröjorna även göra förskolorna mer otrygga eftersom de skulle upplevas som ett påtvingat budskap. Detta är bara löjeväckande.

T-shirts gör inte förskolor otrygga, men det gör stora barngrupper.

Förskolan ska avspegla en neutralitet så att du som förälder ska kunna lämna in ditt barn i tron om att allt är hur bra som helst och när medarbetarna lägger själ och hjärta i sitt arbete, blir de stora problemen i förskolan inte alltid synliggjorda. Det syns däremot senare i höga sjuktal, vilket är en av de frågor vi tillsammans med arbetsgivaren velat komma tillrätta med.

När vi vänder oss till staden för att få till en dialog så svarar de med förbud. Är det så här Göteborgs stad vill skapa tillit, genom att kringgå en grundlag som dessutom är förstärkt för offentligt anställda?

Vi vet att det finns många goda krafter i staden som vill något annat.

Lärarförbundet vill att diskussionen ska handla om frågor som gör skillnad för förskolans kvalitet. Nu riskerar frågor om arbetsmiljö, villkor och förutsättningar hamna i skymundan för diskussionen om ett tröjförbud.

Just nu är det en orange tröja med en text. Vad blir det i morgon?

Nej, med detta råd om förbud blev ni inte en attraktiv arbetsgivare.

Ämnen i artikeln