Debatt. .

2021-05-12 01:58
Bild: Adam Ihse/TT
Puffetikett
ETC Göteborg

Svik inte löftet om sommarlovskort till unga!

Kommunfullmäktige i Göteborg har avsatt 30 miljoner till fria sommarlovskort till ungdomar. Men Västtrafik säger nej med hänvisning till smittoläget. Nu vill de rödgrönrosa snabbutreda hur pengarna kan ges till ungdomar på annat sätt.

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ ser sommarlovskorten som en viktig jämlikhetsreform som underlättar för barn och unga i Göteborg att kunna förflytta sig oberoende av familjens ekonomi. Alla barn och unga ska ges möjlighet att delta i fritidsaktiviteter, träffa släkt och vänner och ha möjlighet att åka och bada under sommarmånaderna.

När vi rödgrönrosa ihop med Socialdemokraterna tidigare styrde staden gav vi fria sommarlovskort och genom denna reform kunde barn och unga i Göteborg resa fritt i regionen under många år. Reformen var uppskattad och populär med hög användningsfrekvens. Sommarlovskort är en viktig reform, inte minst för unga i våra utsatta områden. I en enkätundersökning från 2019 som besvarades av 508 ungdomar säger 69% att de var beroende av sommarlovskorten för att kunna ta sig runt, men bara 15% att de eller deras familj kommer ha råd att köpa sommarlovskort åt dem.

När de borgerliga partierna tog över styret i Göteborg valde de att ta bort sommarlovskorten, vilket har drabbat många unga hårt. Vi rödgrönrosa har hela tiden fullt ut finansierat reformen i våra budgetförslag, och välkomnar att fullmäktige nu beslutat att avsätta medel för detta i år.

Men Västtrafik har nyligen meddelat att inte tillåta tillköp av sommarlovskort. Motiveringen är att inte skapa ökat resande då bland annat fler och fler yngre behöver sjukhusvård efter att ha insjuknat i Covid-19.

Vi tar smittspridningen på största allvar och anser att alla, ung som gammal, behöver hjälpas åt för att den ska minska snabbt. Under förutsättning att smittspridningen inte längre är ett hot under sommaren vill vi ge de unga möjlighet att kunna ta sig till fritidsaktiviteter, badplatser, släkt och vänner med kollektivtrafik. Vi beklagar att högerstyret i Göteborg inte har presenterat någon lösning på hur löftet till ungdomar om subventioner ska genomföras, men vi tar nu ansvaret för att hantera frågan.
Ungdomarna ska inte berövas löftet om fria resor. Därför vill vi snabbutreda hur pengarna kan användas till en subvention motsvarande den som sommarlovskortet innebär, exempelvis genom presentkort eller någon form av återbetalning.

Alternativt om sommarlovskort för 2022 kan köpas in redan nu och distribueras.

Vi rödgrönrosa partier står för en mer tillgänglig och billigare kollektivtrafik. När vi lovar saker till Göteborgs unga och barn så bryter vi inte löftet. Kan det samma sägas för dig Axel Josefsson (M)?

///

Grith Fjeldmose (V), oppositionsråd
Karin Pleijel (MP), oppositionsråd
Stina Svensson (Fi), gruppledare