Debatt. .

2019-10-15 08:16
Tusentals människor har demonstrerat för stöd till Rojava i norra Syrien i olika svenska städer den senaste veckan. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Tusentals människor har demonstrerat för stöd till Rojava i norra Syrien i olika svenska städer den senaste veckan.
Puffetikett
ETC Göteborg

Stoppa invasionen av Rojava

Sverige och EU måste sätta stop för Turkiets intåg i norra Syrien och stötta den kurdiska befolkningen där, skriver dagens debattör.

De senaste dagarnas händelser i staden Rojava i norra Syrien har varit allt för oroväckande och skrämmande att följa för oss kurder runt om i världen. Turkiet har ännu en gång hotat med att inleda en fullskalig invasion av nordöstra Syrien. Trots att kriget mot terroristgruppen Daesh (IS) efter flera år gått mot sitt slut är vi kurder återigen tvungna att försvara våra gränser mot krafter som än idag inte vill se oss ha ett självständigt och fritt Kurdistan.

Att EU än idag fortsätter vara tysta inför Turkiets övergrepp mot min befolkning och kurder i grannländerna, är ett stort skamligt svek.

Så som jag minns brukade Sverige vara en stark röst och självständig i utrikespolitiken. En röst som inte var rädd för att tydligt säga emot förtryckare. Men när det gäller kurdernas historia bryts demokratin ned.

Kriget i Rojava bör tas på största allvar. Det är inte första gången Turkiet har sett mellan fingrarna på diverse terrorgrupper genom att tillåta sig vara ett transitland för deras krigare, och genom att Turkiet har erbjudit skadade terrorister sjukvård har dessa senare kunnat fortsätta bedriva sin terrorism. Terrorkrigare har dessutom enligt ett flertal källor använts av Turkiet som soldater i det syriska proxykriget, och med hjälp av olika turkiska aktörer har bland annat Islamiska staten kunnat finansiera sin terrorverksamhet genom illegal försäljning av olja och diverse stulna föremål. Samtidigt har civila som tvingats fly terrorsekten stoppats och i värsta fall skjutits av turkiska gränsvakter.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Sverige och västvärlden måste nu börja agera kraftfullt mot det förtryck Erdogan och Turkiet utsätter kurderna för och stötta kurderna i deras situation.

Jag ser människor men ingen humanitet. När de unga kurdiska hjältarna tvingades lämna sina hem för att besegra IS i norra Syrien så jublade hela världen och det är tack vare deras uppoffringar som vi lever i en bättre och säkrare värld. Men inte bara ett tack fungerar utan än idag pågår det stora sveket mot kurderna som offrat så mycket för omvärlden.

Det är nu som kurderna mest behöver stöd och det är just nu omvärldens plikt att reagera innan det pågår ännu ett folkmord. Ska omvärlden verkligen tolerera det?

Hur många av våra oskyldiga kurdiska bröder och systrar ska behöva dödas innan hela världssamfundet reagerar och börjar göra skillnad? Hur många familjers liv ska stå på spel förrän ett helt system agerar? Situationen just nu i Mellanöstern och Kurdistan är ohållbar. Det är inte okej att vi som land sitter och ser på när tusentals familjers liv står på spel. Den svenska regeringen måste ta ställning till och agera mot den turkiska ockupationen och etniska rensningen av kurder i norra och östra Syrien.

Sverige måste höja rösten nu och säga emot förtryckare!

Vi måste tillsammans aktivt agera och omedelbart stoppa den svenska vapenexporten till Turkiet. Ingen makthavare ska ha rätten att utöva våld mot andra folkgrupper eller minoriteter.

Den turkiska regimen måste omedelbart upphöra med sina krigshandlingar mot den kurdiska civila befolkningen i staden Rojava.

Så jag uppmanar nu den svenska regeringen, Sveriges utrikesminister, EU och hela världssamfundet att ta sitt ansvar och aktivt agera för att stoppa Erdogans och Turkiets ondskefulla gärningar mot mitt folk. Igår räddade vi Afrin och idag ska vi befria Rojava tillsammans!

Shamm Shamayi Salih 
Svensk-kurdisk debattör