Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Stöd protesterna i Irak

”Jag uppmanar det internationella samfundet och Europaparlamentet att stödja fredliga demonstranter i Irak och skydda dem från myndigheternas förtryck och dödande”, skriver debattören.
”Jag uppmanar det internationella samfundet och Europaparlamentet att stödja fredliga demonstranter i Irak och skydda dem från myndigheternas förtryck och dödande”, skriver debattören. Bild: Bild: Khalid Mohammed/TT

Dagens ETC.

De pågående protesterna mot den irakiska regeringen har mött våldsamt motstånd från myndigheterna. Det internationella samfundet måste ingripa och ge sitt stöd till demonstranterna, skriver den irakiska journalisten Safana Al-Ashor.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

De irakiska protesterna, som även fått smeknamnet Oktoberrevolutionen, eller den irakiska revolutionen, är en pågående serie protester som består av demonstrationer, marscher, sit-ins och civil olydnad.

En vecka före denna revolution, den 25 september 2019, organiserade en grupp innehavare av högre utbildning en protest framför premiärministerns kontor i Bagdad med krav på anställning.

Protesten möttes av stort förtryck från säkerhetsstyrkor när pansarfordon separerade demonstranterna med hett vatten och polisstyrkor genomförde slumpmässiga arresteringar bland dem vilket ledde till skador bland demonstranterna.

Denna incident möttes av landsomfattande ilska på grund av de kraftfulla metoder som användes av regeringen mot intellektuella demonstranter, tillsammans med våldet som användes mot kvinnliga demonstranter.

Reaktionerna inkluderade att inrikesministeriet bildade en kommitté för att utreda händelsen och att demonstranter organiserade solidaritetsprotester i många provinser för att fördöma dessa metoder.

Innehavarna av högre utbildning återupptog sina protester i tre dagar efter incidenten och spriddes till många av de södra provinserna.

Och påverkan av vad som hände startade den 1 oktober 2019, ett datum som fastställdes av civila aktivister på sociala medier, spridda över de centrala och södra provinserna i Irak, för att protestera 16 år av korruption, arbetslöshet och ineffektiva offentliga tjänster, innan de eskalerade till samtal för att störta administrationen och stoppa den iranska interventionen i Irak. Den irakiska regeringen anklagades för att ha använt kulor, krypskyttar, hett vatten och tårgas mot demonstranter.

Protesterna avstannade den 8 oktober och återupptogs den 25 oktober. Demonstranterna kräver att det politiska systemet som har funnits sedan den USA-ledda invasionen 2003 upphör.

Iran ligger troligen bakom mycket av hårdheten mot demonstranterna, och det ryktas om att Iran har tränat många av Iraks miliser. Dessutom är Iran troligen rädd för en sekulär irakisk regering.

Protester utbröt i Bagdad på Befrielsetorget mot hög arbetslöshet, dålig grundläggande samhällsservice och statlig korruption. Protesterna spreds till de södra provinserna, myndigheterna hade också infört en internet-blackout och stängt av 75 procent av landets internetåtkomst. Mer än 400 demonstranter har dödats och 15 000 skadats, men utan något intresse från omvärlden.

Jag uppmanar det internationella samfundet och Europaparlamentet att stödja fredliga demonstranter i Irak och skydda dem från myndigheternas förtryck och dödande. Det som gör det värre är att de irakiska myndigheterna förnekar sina handlingar och säger att de som dödar demonstranterna är en annan okänd och icke-statlig aktör.

Men ingen förnuftig person tror på dessa uttalanden, eftersom vi vet att denna regering är korrupt och inte respekterar mänskliga rättigheter och yttrandefrihet, och vi vill inte att de ska behålla makten.

Det är värt att nämna att demonstranterna i Irak genomförde kampanjer för städning på gatorna och målning på väggarna och rehabilitering av många offentliga platser som försummats sedan 16 år för att uttrycka sina fredliga protester och att flickor och kvinnor också deltog i att stödja dessa demonstrationer.

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00