Debatt. .

2020-01-24 10:16
Strejkande fransk lokförare.  Foto: Michel Euler/TT/AP
Strejkande fransk lokförare.
Puffetikett
ETC Göteborg

Stöd järnvägs­arbetarna som strejkar i Frankrike

Kommunistiska Partiet i Göteborg uppmanar till stöd för de strejkande franska järnvägsarbetarna.

Emmanuel Macrons förslag till ett nytt pensionssystem i Frankrike påminner mycket om det system som infördes här i Sverige 1994. Det system som gav oss fattigpensionärer och höjd pensionsålder.

Pensionerna i Frankrike ska precis som i Sverige räknas över hela arbetslivet och inte på de bästa åren. Ett sådant system är en kvinnofälla, eftersom kvinnor fortfarande mest är hemma med barnen och i större utsträckning jobbar deltid. Det ger lägre pension.

Dessutom är det ju så att all form av lösa anställningar på arbetsmarknaden ger lägre pension, då lönen under sådana förhållanden är tillfällig, låg och osäker. Pensionsreformen i Frankrike kommer, om den genomförs, precis som i Sverige att leda till sänkt pension och höjd pensionsålder för de allra flesta yrkesgrupper.

Men protesterna och strejkerna kan, om de blir framgångsrika, grusa presidenten Emmanuel Macrons planer på ett nytt arbetarfientligt pensionssystem. Dessa är därför värda allt stöd. Inte minst från Sverige då de franska protesterna även för oss är en signal till kamp mot försämringar för pensionärer efter ett fullbordat arbetsliv.

Vår uppfattning är att pensionsåldern ska sänkas och pensionerna höjas. Det vill säga helt tvärtemot systemets uppbyggnad i Sverige och den av Emmanuel Macron tänkta pensionsreformen. I Paris strejkar de järnvägsanställda mot Macrons pensionsreform. Kommunistiska Partiet i Göteborg organiserar en insamling genom tidningen Proletären till de strejkande järnvägsarbetarna och vi vill uppmana till stöd för deras kamp.

/ John Näsman

Volvo-arbetare, IF Metall

/ Agnes Johansson

undersköterska, Kommunal

/ Stevan Tomulevski

SKF-arbetare, IF Metall

/ Bo Johansson

pensionerad hamnarbetare,

Hamnarbetarförbundet

/ Moa Eliasson

spårvagnsförare Kommunal

/ Povel Johansson

lokförare, Seko