Debatt. .

2017-08-13 10:00
Bild: Anders Wiklund/TT

Steg för steg införs vegetarisk mat i skolan

Replik på debattartikel 10/8

Svar på debattartikeln "Way Out Wests vegonorm visar klimatvägen för Göteborgs skolor"

Jonas Paulsson från organisationen Köttfri Måndag efterlyser i en debattartikel i ETC Göteborg en vegonorm för skolorna i Göteborg, på samma sätt som musikfestivalen Way Out West har infört. Det är positivt att Way Out West visar vägen i denna fråga, och vi rödgröna i Göteborg arbetar aktivt med att införa mer vegetarisk mat i skolan.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

För ett par år sedan initierade vi projektet Lärande hållbara måltider, där 63 förskolor och skolor över hela staden ingår. Syftet har varit att öka andelen ekologisk och vegetarisk mat och öka användandet av säsongsgrönsaker. De ekologiska matinköpen har ökat markant, samtidigt som köttinköpen har minskat. Alla skolor har infört vegetarisk mat två dagar i veckan. Även matsvinnet har minskat markant, vilket är en av förutsättningarna för att hålla kostnaderna nere.

 

"En miljömåltid ska vara baserad på miljömärkta råvaror, vara säsongsanpassad, bestå av en stor andel vegetabilier och baljväxter, och inte innehålla fisk som är hotad."

 

I den rödgröna budgeten för 2018 slår vi nu fast att all skolmat ska följa standarden för så kallade Miljömåltider, och att andelen vegetarisk mat i skolan ska öka. En miljömåltid ska vara baserad på miljömärkta råvaror, vara säsongsanpassad, bestå av en stor andel vegetabilier och baljväxter, och inte innehålla fisk som är hotad.

Steg för steg, på många områden, ser vi till att minska vår klimatpåverkan. Införandet av miljömåltider är ett av dessa nödvändiga steg.

 

Bild: Lucas De Vivo

 

Karin Pleijel 
Skolkommunalråd (MP) i Göteborg