Debatt. .

2018-03-08 13:40
Foto: TT

Stärk skyddsombuden – och öka jämlikheten!

Idag är det internationella kvinnodagen. Det är därför hög tid att vi uppmärksammar alla dem som står upp för jämställdheten. För Kommunal är den feministiska övertygelsen en del av allt vi gör. Därför vill vi påminna om vikten av att vi aldrig slutar kämpa för ett mer jämställt samhälle.


VI VILL VETA VAD DU TYCKER!

Skicka din insändare eller debattartikel, upp till 4000 tecken, till
goteborg@etc.se


De fackliga skyddsombuden på arbetsplatsen är otroligt viktiga för det arbetet. Vägen mot att minska ojämlikheten i samhället börjar nämligen alltid med det lilla. På bussen på väg hem från arbetspasset, i mötet med kollegan eller på lunchrasten i fikarummet.

Skyddsombuden som verkar i Sverige spelar en stor roll genom att ständigt sträva efter att förbättra villkoren för sina arbetsplatskollegor. Samtidigt så hör vi ständigt berättelser från våra förtroendevalda runt om i Väst om att det blir allt svårare att kunna utföra sitt uppdrag. Svårigheterna bottnar i osäkerhet i vad uppdraget innebär och vilka verktyg som krävs för att genomföra det. Nu är det hög tid att deras möjligheter förbättras!

Inför 8 mars har fackföreningen Kommunal därför valt att uppvakta arbetsmarknadsministern för Socialdemokraterna, Ylva Johansson med tydliga krav på regeringen. Vi vill att tryggheten och jämställdheten på svensk arbetsmarknad ska öka. Det är dags att utbildningen som skyddsombuden går regleras i lag.

Vi vill att utbildningen som ska tillgodoses skyddsombuden skall sträcka sig över minst fem dagar. Skyddsombuden i Sverige förtjänar också en kompetensutvecklingsdag så att de känner sig trygga i sitt arbete.

Först då kommer arbetsgivare att prioritera arbetsmiljön på jobbet. Då kan våra skyddsombud ha på fötterna om tryggheten på arbetsplatsen någonsin hotas.

En lagändring skulle innebära ett erkännande av det viktiga arbete som skyddsombuden bedriver. Det är samma arbete som Svenskt näringsliv så sent som förra året försökte slå sönder.

I  höstas kom en ny rapport där arbetsgivarna bland annat vill ersätta de regionala arbetsmiljö- eller skyddsombuden med oberoende arbetsmiljörådgivare. Om detta någonsin hade gått genom så vore det förödande för demokratin på arbetsplatserna och för den fackliga verksamhet som den svenska modellen till stor del består av.

Höstens många #Metoo-upprop lämnar oss också med en tydlig hemläxa. För oss fackliga är lärdomen glasklar: vi måste intensifiera vårt arbete och driva våra krav med ännu högre röst.

Nu hoppas vi att arbetsmarknadsministern går oss till mötes.

Stärk skyddsombuden och öka jämställdheten, Ylva Johansson!

Anna Skarsjö , Avdelningsordförande Kommunal Väst

Karina Zackrisson , skyddsombud Kommunal Väst

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter