Debatt. .

2019-01-30 08:18
Ann-Sofie Hermansson (S). Foto: Thomas Johansson / TT
Ann-Sofie Hermansson (S).
Puffetikett
ETC Göteborg

Soffgruppen och demokratin

Vi är glasklara i vårt försvar för dessa rättigheter. Det är inte alls någon konstig position, skriver företrädare för Kommunistiska Partiet, med anledning av Hamnarbetarförbundets konflikt med arbetsgivarna.

Jag är glasklar i mitt försvar av demokratin, skriver Ann-Sofie Hermansson i den senaste uppdateringen av sin blogg @soffangbg. Texten avslutas med en stolt proklamation:

”Jag sätter alltid demokratin främst. Det är inte alls någon konstig position. Det vore väldigt mycket konstigare om jag tyckte eller tänkte något annat”.

Det är lätt att sympatisera med Hermanssons avståndstagande från organisationer som använder våld eller hot om våld för att skrämma människor och samhällen till underkastelse. Men för att bli fullödig måste en bekännelse till demokrati även inbegripa alla människors rätt att med fredliga medel tillvara sina intressen, som individer eller i grupp.

Just nu pågår en konflikt mellan Hamnarbetarförbundet och Sveriges hamnar. Konflikten handlar om fackförbundets rätt att på ett fullvärdigt sätt kunna tillvarata intressena hos de arbetare som valt att tillhöra förbundet. Om dessa arbetares demokratiska rätt att själva välja sina företrädare. Om att de och deras organisation inte ska diskrimineras av vare sig hamnbolagen, andra fackförbund eller statens myndigheter och institutioner.

Vi är glasklara i vårt försvar för dessa rättigheter. Det är inte alls någon konstig position. Det vore väldigt mycket konstigare om vi tyckte eller tänkte något annat.

Var står Ann-Sofie Hermansson i denna demokratiska fråga? Vilken är hennes och socialdemokratins glasklara position när det gäller arbetares demokratiska rättigheter?

Kommunistiska partiet, Göteborg 
/ Ingrid Frejd undersköterska / Povel Johansson lokförare / John Näsman volvoarbetare