Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Sjukhus hör inte hemma på börsen

Debattörerna vill utreda om Lundby sjukhus kan bedrivas i regionens regi.
Debattörerna vill utreda om Lundby sjukhus kan bedrivas i regionens regi. Bild: Foto: Sanna Arbman Hansing

Dagens ETC.

Regionen borde ta över driften av Lundby sjukhus istället för att tillmötesgå Capios önskemål om sänkta krav. Det skriver Vänsterpartiets Eva Olofsson och Monika Djurner i dagens debatt.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Västra Götalandsregionens avtal med Capio om att driva Lundby sjukhus är på väg att löpa ut. I förhandlingar om ett nytt avtal vill Capio ha lägre krav och bättre betalt. Bland annat vill de ha fribrev och ta bort dagens karenstid för att lättare kunna rekrytera personal från regionens sjukhus, personal som Västra Götalandsregionen utbildat. De vill också kunna förhandla om avtalet årligen för att kunna tjäna ännu mer pengar till sina aktieägare.

Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd har det varit politisk oenighet. De borgerliga och Miljöpartiet har med stöd av SD fått igenom att ta fram ett förslag till att möta Capio i deras krav. Vi röstade självklart emot. Vänsterpartiet vill istället utreda att verksamheten ska bedrivas i egen regi. Det finns väldigt många skäl till detta:

1. Sjukvård är ingen handelsvara. Sjukvård är inte kläder eller bensin. Sjukvård ska ges efter behov. Att privatisera hälso- och sjukvård gör att vi sätter en prislapp på sjuka människor och skapar drivkraften att ge vård till de patienter som ger högst vinster.

2. Franska börsen ska inte styra över vår sjukvård. Capio ägs av ett börsnoterat franskt bolag. Förutsättningarna för vården på Lundby sjukhus bestäms alltså av om det går bra eller dåligt på börsen.

3. Sjukhus som samarbetar fungerar bättre. De borgerliga och Miljöpartiet har en stark tro på att mer och mer upphandlingar ska få bort vårdköerna. Den strategin har misslyckats. En viktig förklaring är att de privata vårdbolagen oftast bygger upp sin verksamhet genom att rekrytera vår egen personal. Vårdköerna förändras inte, men aktieägarna blir glada. Vi anser att ett nytt Lundby närsjukhus i offentlig regi kan samarbeta bättre med Sahlgrenska, men framför allt bli en synkad del med Frölunda specialistsjukhus och Angereds närsjukhus. Det blir också en mycket enklare övergång inför att det nybyggda Lundby närsjukhus ska stå klart om kanske tio år.

4. Privat drivna sjukhus gynnar de rikaste. Privat vård är inte bara moraliskt tvivelaktigt eftersom vinst blir viktigare än vårdbehov. Allt fler privata vårdgivare bidrar också aktivt till en mer ojämlik vård genom att möjliggöra framväxten av privata sjukvårdsförsäkringar. Välbeställda och högavlönade människor får genom dessa försäkringar möjlighet att tränga sig före i vårdköerna. Forskaren John Lapidus har i sin bok Vårdstölden beskrivit hur detta hänger ihop, med just Capio Lundby sjukhus som exempel. I boken berättar ansvariga hur de tar emot privata sjukvårdsförsäkringspatienter som ger dem väldigt hög vinstmarginal, medan regionen genom sitt avtal står för hyran för lokalerna. Att få bort ett privat drivet sjukhus är alltså också ett sätt att mota denna gödkalv som gynnar de välbeställda och motverkar en jämlik hälso- och sjukvård.

När vi pratar med göteborg­arna märker vi att det bubblar av missnöje och att det finns ett stöd för att ta tillbaka Lundby sjukhus i offentlig regi. Vi hoppas att de borgerliga partierna och Miljö­partiet tar sitt förnuft till fånga i den här viktiga frågan.

///

Eva Olofsson (V)
oppositionsråd

Monika Djurner (V)
ledamot Göteborgs hälso- 

och sjukvårdsnämnd

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00