Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Sex timmars arbetsdag – en framtidsreform

Bild: Foto: TT

ETC Göteborg.

Sex timmars arbetsdag ger tydliga positiva effekter. Personalen blir friskare, mindre stressad och får mer energi. Nu är det dags att vi tar nästa steg, skriver Daniel Bernmar (V) och Ali Esbati (V).
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Arbetsvillkoren i välfärden är ofta tuffa och kollegorna för få. Många blir sjukskrivna på grund av stress eller för att de inte orkar arbeta fram till pensionen. En majoritet av de som sliter ut sig är kvinnor. Det måste vi ändra på. Arbetsmiljön för de som bygger upp vår välfärd måste bli bättre.

I Göteborg har vi rödgröna arbetat brett och innovativt med arbetsmiljöfrågorna. Hittills har arbetsplatser bland annat prövat att sänka arbetstiden, gett personalen möjlighet att träna på arbetstid och infört mentorskap. De innovativa satsningar som visat sig fungera bra har vi sedan spritt till fler arbetsplatser.

VI VILL VETA VAD DU TYCKER!

Skicka din insändare eller debattartikel, upp till 4000 tecken, till
goteborg@etc.se

Den mest framgångsrika satsningen var försöket med sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldreboende. Under två år arbetade personalen sex timmar med full lön. Resultatet blev mindre stressad personal, färre sjukskrivningar och mer nöjda omsorgstagare. Även fack och ledning bekräftar att kvaliteten uppfattades som högre under försöket.

Vi har därför gått vidare och genomför nu fler försök för att bredda kunskapen om vilka effekter arbetstidsförkortning kan ge. I år har två projekt startat, ett för socialsekreterarna i Angered och ett för förskolepersonalen i Bergsjön. Socialsekreterarna i Angered testar sex timmars arbetsdag för att förbättra arbetsmiljön och bli en mer attraktiv arbetsplats. Genom att införa två sex timmars skift har de dessutom utökat servicen till göteborgarna genom längre öppettider.

Förskolepersonalen i Bergsjön arbetar 35-timmars arbetsvecka varav fem av timmarna ska ägnas åt hälsofrämjande aktiviteter. Det gör att vi kan studera effekterna på personalens välmående när de både får förkortad arbetstid och samtidigt utöver hälsofrämjande aktiviteter.

Genom försöken för äldreomsorgspersonal, socialsekreterare och förskolepersonal får vi bred kunskap om effekterna av sex timmars arbetsdag inom välfärden. Dessutom genomför vi en permanent arbetstidsförkortning för vård- och omsorgspersonal som arbetar på natten. Det ger dem större möjlighet till återhämning mellan arbete, något som är avgörande för att orka ett helt arbetsliv.

Det finns många sätt att förbättra arbetsmiljön i välfärden. Men sex timmars arbetsdag har visat sig vara det mest effektiva sättet. Genom att arbeta kortare blir personalen friskare, mindre stressade och får mer energi till annat. Något som även upplevs som positivt för de omsorgstagare, elever och de invånare vi ger service till.

Sex timmars arbetsdag handlar dessutom om att ge fler arbetslösa jobb. Idag finns många arbetslösa samtidigt som andra arbetar, sliter ut sig och långtidssjukskrivs. Med arbetstidsförkortning kan en del av dem som får ett jobb komma in och hjälpa dem som redan har ett. Något som även skulle omvandla en del av de ofrivilliga deltidsjobben till heltidsjobb.

Med andra ord finns många argument för sex timmars arbetsdag, men vilka är motargumenten? I dag är det ingen som argumenterar för att vi borde gå tillbaka till att jobba 10 eller 12 timmar. Tvärtom är arbetstidsförkortning den självklara vägen för ett Sverige som blir allt rikare och har hög tillväxt.

Sex timmars arbetsdag är en framtidsreform. Vi vet att den fungerar. Så vad väntar vi på?

Daniel Bernmar (V), kommunalråd i Göteborg

Ali Esbati (V), arbetsmarknadspolitisk talesperson

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00