Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Säkerhetsföretag ständigt aktuella och kritiserade

Bild: Bild: Ross Mc Dairmant/TT

ETC Göteborg.

De ständiga fadäserna försöker G4S skyla över med en etisk fasad.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Incidenten i centrala Göteborg, där personal från säkerhetsföretaget G4S uppträde förnedrande mot en färgad busschaufför, har lett till att uppdragsgivaren Västtrafik sagt upp kontraktet med G4S. Det är hedrande för Västtrafik. Men de är inte ensamma om det. Vad som hände i Göteborg är bara toppen på ett isberg.

Det dansk-brittiska företaget G4S har från en blygsam start 2004 växt till världens största företag inom säkerhetsbranschen och finns representerat i 125 länder. Men i sin iver att glufsa i sig all världens mindre säkerhetsföretag har företaget fått växtvärksproblem. På det globala planet har G4S gjort sig känt för bristfällig rekrytering och utbildning av personal, misshandel av fångar och asylsökande och kontrakt som man inte förmått leva upp till.

Arrangörerna för OS i London 2012 hade anlitat G4S som ansvarig för säkerheten. Men de var tvungna att plötsligt ersätta en stor del av firmans säkerhetspersonal med militär. G4S levererade helt enkelt inte den kompetens som arrangö-rerna krävde. Det var en omskriven skandal.

Högst kontroversiell är företagets support med utrustning och tjänster till israeliska fängelser, kontrollpunkter vid muren och bosättningar på Västbanken. I juni 2014 riktade bemärkta personer världen över, däribland Desmond Tutu, ett öppet klagobrev till G4S, där de krävde att firman skulle dra sig ur samarbetet. De protesterade bland annat mot ”Israels misshandel av barnfångar”.  Bill och Melinda Gates Foundation, som bedriver världsomfattande filantropisk verksamhet, sålde sina aktier i G4S på grund av partnerskapet med Israel.

I USA har en filial till G4S haft ansvar för säkerheten vid ett flertal kärnkraftsanläggningar, men personalen misskötte sig och äventyrade säkerheten. Därför beslöt uppdragsgivaren Exelon att avsluta samarbetet med G4S. 

I oktober 2013 rapporterade BBC om hur G4S personal bedrivit tortyr mot rebelliska fångar vid världens näst största fängelse Mangaung i Sydafrika genom att ge dem elchocker och tvångsinjektioner. Sydafrikanska regeringen såg mycket allvarligt på saken.

G4S personal har till och med gjort sig skyldiga till dödsfall. I en tanzanisk gruva tillhörande AngloGold Ashanti sköt en säkerhetsvakt en 17-årig kille, som tagit sig in på firmans område. AngloGold tvådde sina händer, beklagade incidenten och skyllde på G4S. 

I ett av de beryktade ö-läger för asylsökande som Australiens regering upprättat utanför landets gränser, ledde de skandalartade förhållandena till en revolt i lägret på den papuanska ön Manus i februari 2014. Den lokala vaktstyrka som opererade för G4S svarade med brutalt våld, varvid en iransk kurd dödades och över 70 asylsökande sårades. Därefter beslöt Australiens regering att avsluta samarbetet med G4S, som ytterst hade ansvaret för säkerheten. Ö-lägren har för övrigt fördömts som ytterst inhumana av FN:s flyktingorgan.

Det här är bara ett axplock av omtvistliga engagemang, som G4S gjort sig skyldig till genom åren. I Sverige arbetar 3 600 anställda för firman. De har fått många lukrativa kontrakt, dit hör bevakningen av värdedepån i Västberga som utsattes för det stora rånet 2009. De svarade för säkerheten på Love 2010 i Stockholm och ESC-finalen i Malmö 2013. De har hand om säkerheten i Göteborgs hamn. Från i år ska de bevaka de viktigaste museerna i landet och ta över parkeringsbevakningen i västra Göteborg och södra Stockholm för att nämna några få exempel.

De ständiga fadäserna försöker G4S skyla över med en etisk fasad. I Sverige sponsrar de till exempel Barncancerfonden. På sin hemsida ber de om ursäkt för incidenten i Göteborg – men kallar sig oförblommerat för The Good Guys. Vi får se om det sker flera incidenter i Sverige eller ute i världen, som återigen visar hur good guys de egentligen är. Profit går före professionalitet, det är det intryck G4S inte sällan ger.

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00