Debatt. .

2020-02-17 08:20
Bild: Sao-Mai Dau
Puffetikett
ETC Göteborg

S ska hålla sig borta från Hyresgästföreningen

Det är sorgligt att ordförandeposten i Hyresgästföreningen plötsligt blivit partipolitiskt hög-intressant för Socialdemokraterna i regionen, och framförallt i Göteborg.

Hyresgästföreningen är en partipolitisk obunden organisation. Och så ska föreningen fortsätta att vara. Vad Hyresgästföreningen under de senaste två åren lyckats med i västra Sverige är just att vara partipolitiskt obunden. Kritiken som riktats mot marknadshyror, utförsäljning av allmännyttan och havererad bostadspolitik talar sitt tydliga språk. Den är riktad till alla de partier som svikit i bostadspolitiken. Det är en kritik som svider och gör ont för mig som Socialdemokrat, därför att den även riktas mot mitt parti. Men kritiken är befogad och riktig.

Det är sorgligt att ordförandeposten i Hyresgästföreningen plötsligt blivit partipolitiskt hög-intressant för Socialdemokraterna i regionen och framförallt i Göteborg. Istället för att ta över Hyresgästföreningen västra Sverige borde mina partikamrater i regionen och Göteborg lägga krutet på att ta fram en bostadspolitik värd namnet. Använda de politiska arenor som står till buds och samarbeta med Hyresgästföreningen. För tjugo år sedan kunde Socialdemokraternas spel gått hem, men inte idag. Trovärdigheten för partiets bostadspolitik är låg, likaså opinionssiffrorna. Fortfarande vräks barnfamiljer, människor tvingas flytta på grund av hyreshöjningar i samband med renoveringar och bostäder med rimliga hyror lyser med sin frånvaro.

Ove Johansson 
Kungälv