Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Rödgröna tar inte ansvar för skolorna i Göteborg

Bild: Foto: Pontus Lundahl / TT

ETC Göteborg.

Det går ju snabbt att rasera, men det tar lång tid att bygga upp igen
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Just nu händer det mycket i skolorna i de mest utsatta områdena i Göteborg, men tyvärr inget positivt, i stället ska de utarmas under vårterminen 2018! Ett av dessa områden är Östra Göteborg där bland andra Backegårdsskolan finns. Den ligger i sydöstra delen av Bergsjön och har cirka 300 elever, varav 99 procent har svenska som andraspråk. Det är alltså nästan bara elever med invandrarbakgrund. Språkförståelse är därför en av flera orsaker till att dessa elever är i stort behov av extra stöd.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Nu har denna skola tappat flera elever, oftast är det de duktigare och lugnare eleverna som byter skola. Elever vars föräldrar har kraft och möjlighet att hjälpa sina barn i deras skolgång. Samtidigt är det fantastiska elever som är kvar och skolan har underbara lärare som verkligen brinner för att hjälpa sina elever.

Men de hinner inte, många elever behöver så mycket stöd att det inte finns en möjlighet ge dem det stöd som Skollagen kräver. Därför mår flera av lärarna ganska dåligt när de känner att de inte räcker till trots det fantastiska jobb de gör.

Vid halvårsskiftet flyttas ansvaret för skolan i Göteborg från stadsdelarna till kommunen centralt. Det kan säkert bli bra på sikt, men vem tar ansvar för skolorna nu i vår? Ingen verkar det som!

Laila Svensson, sektorschef för utbildning i Östra Göteborg, blev intervjuad av lokalradion den 24 januari. Då sa hon bland annat att budgeten för Östra Göteborg måste bli i balans. Då måste man spara tio miljoner kronor och det görs då genom att ta bort elevassistenter med flera från skolorna. Hennes kommentar var: ”Det blir några tuffa månader.” Inget om hur detta drabbar elever och pedagoger, inget om hur man framöver ska kunna bygga upp det som nu raseras.

Senaste veckorna har Karin Pleijel (MP), skolkommunalråd, haft två inlägg på Fria Ord. Hon skriver om att ”höja det systematiska kvalitetsarbetet, så att ingen elev skall falla mellan stolarna”, ”läsning är lärandets grund, därför är läsa-skriva-räkna-garantin så avgörande” och ”vi rödgröna har satsat historiskt mycket på skolan för att reparera att 10 000 anställda skars bort under Jan Björklunds (L) ledning”.

Detta känns så främmande på Backegårdsskolan, för där gäller inget av detta nu under vårterminen. Och nu ska tydligen fler skolor drabbas, enligt Laila Svensson.

Så vad händer just nu, under vårterminen 2018, under rödgrön ledning?

• Stadsdelarna får så lite pengar att de måste spara in på skolan.

• Göteborgs stad centralt hänvisar bara till att det är stadsdelarnas ansvar.

• Staten har lovat massor av pengar till dessa skolor, men där ”går saker inte alltid så fort”.

• Det är alltså en kraftig nedrustning – som kommer att ta många år att bygga upp igen.

Varför? Har inte Göteborgs stad eller Sverige råd att ha en bra skola även under vårterminen 2018? Eller är det viktigare att hänvisa till varandra samtidigt som dessa skolor utarmas?

Händer inget nu – nu! – så får eleverna i Östra Göteborg (och andra utsatta områden) inte det stöd de behöver (och Skollagen kräver) nu i vår, flera av dem känner inte trygghet i skolan. Pedagoger går på knäna och känner att de inte kan leva upp till det de vill. Några är långtidssjukskrivna, några säger upp sig.

Vem/vilka ska bygga upp detta i höst – och många år framöver?

För det går ju snabbt att rasera, men det tar lång tid att bygga upp igen.

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00