Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Rimligt att barn får valfrihet

”Varför var Socialdemokraterna sådana påskyndare för vårdvalet inom rehabiliteringen, men samtidigt så förargade över vårt initiativ till ökad valfrihet och mångfald inom tandregleringen? Det är minst sagt förvirrande”, skriver debattörerna.
”Varför var Socialdemokraterna sådana påskyndare för vårdvalet inom rehabiliteringen, men samtidigt så förargade över vårt initiativ till ökad valfrihet och mångfald inom tandregleringen? Det är minst sagt förvirrande”, skriver debattörerna. Bild: Foto: Fredrik Sandberg / TT

ETC Göteborg.

Replik på Socialdemokraternas debattartikel i ETC Göteborg (29/12) angående beslutet att även ge barn och unga möjlighet att välja tandläkare vid tandreglering.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

I dag har man som vuxen rätt att välja vilken tandläkare som ska hjälpa dig inom ramen för specialisttandvården. Samma valfrihet gäller dock inte barn och unga. GrönBlå samverkan tycker att det är rimligt att även barn och unga, tillsammans med sina föräldrar, ska ha samma möjlighet att välja vårdgivare vad gäller tandreglering precis som man har inom allmäntandvården.

Socialdemokraterna hävdar i sin artikel att initiativet kom för snabbt på för att förhindra löftessvek, men låt oss då kort redogöra för redan fattade beslut. Redan 2012 gav regionfullmäktige ett uppdrag att utreda system för att öka mångfalden av vårdgivare inom specialisttandvården. Slutrapporten antogs av regionfullmäktige i februari 2015.

Även i GrönBlå Samverkans budget för 2016 nämndes specialisttandvården som ett område som borde öppnas för vårdval. Så det Socialdemokraterna försöker förespegla som ett framstressat hafsverk är i själva verket något som planerats under längre tid, men för att landa rätt har vi inväntat pågående arbeten med ersättningsmodeller inom specialisttandvården.

Socialdemokraterna far dessutom med avsiktliga osanningar då de menar att ett vårdval skulle innebära regelrätta ”utförsäljningar” av verksamhet i egen regi. Antingen är Socialdemokraterna djupt okunniga kring hur ett vårdval faktiskt fungerar eller så förleder de läsarna med flit.  

Varför var Socialdemokraterna sådana påskyndare för vårdvalet inom rehabiliteringen, men samtidigt så förargade över vårt initiativ till ökad valfrihet och mångfald inom tandregleringen? Det är minst sagt förvirrande.

Ett vårdval syftar till att valfriheten och tillgängligheten för befolkningen ska öka. Samma regelverk avseende kvalitetskrav och ekonomisk ersättning ska gälla för samtliga aktörer som är verksamma inom ett väl definierat område. Jämlika villkor och förutsättningar är således utgångspunkten.

Genom att hänvisa till Stockholms Läns Landsting (SLL) försöker Socialdemokraterna utpeka vårdval som något kostnadsdrivande. Viktigt att förstå är att kostnader i grunden hänger samman med hur ersättningssystemen är utformade.

Det kan därför vara bättre att se till de system vi själva fattat beslut om i VGR. Inom vårdval rehab som infördes under Socialdemokraternas ledning 2014 i VGR noterades en ökad kostnadsutveckling som både kan förklaras av ett tidigare uppdämt vårdbehov hos befolkningen men också till ersättningssystemets utformande.

Vårdval vårdcentral som infördes 2009 under ledning av Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet gav dock motsatt effekt. Det vill säga att vi i Västra Götaland fick mer vård för samma summa pengar.

Även denna effekt är direkt hänförbar till hur man valde att utforma ersättningssystemen. Att då som Socialdemokraterna hänvisa till SLL är inte seriöst utan endast tramsigt.

Vi i GrönBlå Samverkan tycker att Folktandvården som i dag är ensamt ansvarig för tandregleringen för barn och unga gör ett strålande arbete. Det vill vi att de ska fortsätta med. Samtidigt tycker vi det är rimligt att barn och unga ska ha samma valfrihet att välja vårdgivare som vuxna. Vi tror till skillnad från Socialdemokraterna att valfrihet i grunden är någonting bra, både för den enskilde patienten och för att en mångfald av aktörer kan bidra till en bättre och mer tillgänglig vård för alla invånare.

Jonas Andersson (L), Ordförande hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Tony Johansson (MP), 1:e vice ordförande hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Martin Andréasson (M), Ledamot hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Cecilia Andersson (C), Ledamot hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Monica Selin (KD), Ledamot hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Ämnen i artikeln