Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Rätt till heltidsjobb

Bild: Bild: Erik G Svensson/TT

ETC Göteborg.

En förändring av utbredningen av deltidsarbete krävs, inte minst för kvinnor som har en större andel deltidsanställningar. Jag vill se en aktiv och skarp jämställdhetspolitik där heltidsarbete är norm.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Målet för den rödgröna regeringen är EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Det kräver en skarp jämställdhetspolitik för att minska skillnaderna mellan män och kvinnor på arbetsmarknaden. I dag jobbar en femtedel av arbetstagarna i Sverige deltid och flertalet är kvinnor. Bland kvinnor är det 36,4 procent som arbetar deltid, medan motsvarande siffra bland män är 12,9 procent. Även utrikesfödda kvinnor är överrepresenterade bland de deltidsanställda. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Dessa systrar får sämre möjligheter i det svenska samhället. Det innebär också att de generellt har sämre möjligheter till ekonomiskt oberoende. Därmed får dessa kvinnor sämre möjligheter att själva bestämma hur de vill leva sina liv. Jag ser rätten till heltid som en viktig frihetsfråga. 

Vissa arbetsgivare hävdar att det inte går att ha heltidsanställda. Jag ser arbetstagare användas frekvent av arbetsgivare som ett slags "flexibilitetsreserv". De får deltidsanställning men kallas sedan in för att arbeta fler timmar när arbetstagaren tycker sig ha behov av arbetskraften. Dessa så kallade mertidstimmar ges ofta med mycket kort varsel. Många vågar inte tacka nej av rädsla för att inte bli tillfrågade nästa gång. På grund av detta har arbetstagaren mycket litet inflytande över den egna arbetstiden, och möjligheten att planera såväl arbets- som privatliv inskränks kraftigt. 

För att komma till rätta med problemet krävs en aktiv och skarp jämställdhetspolitik för arbetsmarknaden. Jag menar att en lag om rätt till heltidsanställning, med deltid som en frivillig möjlighet, skulle vara ett kraftfullt verktyg för att minska deltidsarbetets utbredning. Detta är en central jämställdhets- och jämlikhetspolitisk fråga som direkt skulle ge inkomsteffekter för den stora majoritet undersysselsatta som önskar mer arbetstid. Skattesänkningar är fel väg att ta som borgerliga partier föreslår. Vi måste i stället investera i samhällsbygget och skapa ett jämlikt och jämställt samhälle. Jag vill utveckla den svenska modellen för att skapa framtidstro för alla. Heltid ska vara norm på arbetsmarknaden.

Ämnen i artikeln