Debatt. .

2015-10-05 08:49
”I dagsläget har Malmös och Göteborgs ­fri­villigorganisationer satt in närmare en miljon till bolag som profiterar på flyktingarna”, skriver debattörerna.  Bild: Jonas Ekströmer/TT
”I dagsläget har Malmös och Göteborgs ­fri­villigorganisationer satt in närmare en miljon till bolag som profiterar på flyktingarna”, skriver debattörerna.

Politiker – sluta hyckla och ta ansvar i flyktingmottagandet

Precis som våra kamrater i Malmö och Stockholm så har vi, tillsammans med många andra hjältar, under de senaste två veckorna gjort vad vi har kunnat för att hjälpa de flyktingar som kommer till Sverige. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Behoven har varit nära inpå överväldigande och har täckts av i stort sett enbart ideella krafter. Dygnet runt och över hela Göteborg har människor och organisationer med minimala resurser fixat mat, dricka, sovplatser, juridisk hjälp, bilskjuts, tåg- och bussbiljetter åt tusentals människor i behov av vår solidaritet.

Sedan krisen bröt ut har företag och etablerade politiska röster tävlat om att spela på den folkliga opinionen, den 9:e september stod flera riksdagsrepresentanter på Götaplatsen under budskapet ”Refugees Welcome”.

Tyvärr har det visat sig vara tomma ord. Det är inte Miljöpartiet och Folkpartiet som vakat på centralen dag som natt, det är inte Socialdemokraterna som har öppnat Folkets hus som sovplats för flyktingar. Istället har grupper med betydligt sämre resurser fått förvandla ett fåtal lokaler till drägliga platser för nödvändig vila. Birgitta Olssons (FP) utspel på Götaplatsen, då hon kallade dem som kritiserade henne för ”extremister”, framstår så här några veckor senare som än mer genant. Den politiska makten i Sverige och EU har med överenskommelser och lagar varit med och skapat den humanitära katastrof vi i Sverige ser en liten bit av, det totala hyckleriet verkar inte avta.

Stena Line och SJ har lyckats med konststycket att framstå som hjältar för att de inte kollar legitimation på människor som betalar för att åka med deras båtar och tåg. Den allra största posten för de insamlade pengar göteborgare ställt upp med har gått till biljetter märkta SJ. I dagsläget har Malmös och Göteborgs frivilligorganisationer satt in närmare en miljon till bolag som profiterar på flyktingarna, lägg därefter till Stockholm och mindre orters utlägg.

Göteborgs stad och Migrationsverket har helt saknat beredskap för situationen och i stället har vanligt folk, med hälsan som insats, fått slita för att göra situationen mänskligare för de som tvingats på flykt.

Ideellt engagemang är vackert men det är på alla sätt orimligt att partier, regeringar och myndigheter har mage att förlita sig på detta när utsatta människor använder sin rätt att söka asyl. Förutom det uppenbara behovet av säkra och lagliga flyktvägar in i EU skriver vi därför dessutom under på de absoluta minimikrav som formulerats av Allt åt alla Malmö och kräver att:

1. Kommunen tar sitt ansvar och ordnar boenden som motsvarar antalet nyanlända. Och att flyktingar får uppehålla sig där utan krav på registrering.

2. Hjälpen till flyktingar avkriminaliseras. Att med ideella krafter syfta till att bringa människor i säkerhet, och utan ersättningar hjälpa en person genom Sverige, till eller över landsgränsen, ska inte vara ett brott.

3. Dublinförordningen hävs.

4. Sverige utfärdar humanitära visum.

För en framtid värd att kämpa för!

Texten har tidigare publicerats på Allt åt allas facebooksida.