Debatt. .

2018-02-12 04:49
Foto: Berit Roald / NTB / Scanpix

Pleijels ledning har skapat en ojämlik stad

Alla barn i Göteborg ska ha en likvärdig utbildning, men så ser det inte ut. Det är Karin Pleijel (MP) och det rödgröna styret direkt ansvariga för.

Den 7/2 skriver skolkommunalråd Karin Pleijel att förändringarna i Göteborgs skolor måste vara långsiktiga och hållbara, samt att alla barn har rätt till en god undervisning. Det är fina ord, men vi är dessvärre långt ifrån en uppgång i resultaten.


VI VILL VETA VAD DU TYCKER!

Skicka din insändare eller debattartikel, upp till 4000 tecken, till
goteborg@etc.se


Tack vare Kristdemokraterna och Alliansen i Göteborg har staden fått en centraliserad skolnämnd, vilket är det första steget mot en mer jämlik skola. Vi har dock mycket arbete kvar. Idag avgörs ett barns skolresultat inte enbart efter arbetsinsats, utan även av var barnet råkar bo någonstans.

Det här är ett problem som det röda styret i Göteborg har haft snart 24 år på sig att ändra på. Det har inte skett.

Därför är vi glada att den nya grundskolenämnden kommer att sätta igång sitt arbete från och med i sommar, men det återstår många åtgärder för att öka jämlikheten bland Göteborgs skolor.

Alla barn har rätt till studiero och en god grund inför arbetslivet och fortsatta studier. Det arbetet börjar redan i förskoleåldern.

Det röda styret i Göteborg har visat att de vare sig klarar av att ge en förskoleplats till alla elever eller skapa lugn och ro i skolan. Vi vill istället se en ökad samverkan med civilsamhället i trygghetsfrågor, en större variation i skolvalet samt tidiga insatser för att minska utanförskap. Det arbetet borde ha börjat för länge sedan.

I slutet av december 2017 presenterades en kartläggning från stadsbyggnadskontoret som visar att antalet förskoleplatser som saknas i Göteborg är stort. Fyra av tio stadsdelar lever inte upp till det lagstadgade kravet om att kunna erbjuda en förskoleplats inom fyra månader och inom några få år beräknas det att det kommer att saknas 1300 förskoleplatser i hela staden. Göteborg kan alltså inte följa lagen, och det är Pleijels styre direkt ansvariga för.

För att komma tillrätta med dessa problem måste vi bygga fler förskolor i hela staden. Utan tillräckligt med förskoleplatser kommer vi inte kunna ge alla barn en hållbar start i deras utbildning. Utan en jämlik stad kan vi inte lova alla barn en grundläggande utbildning. Det är ett välfärdsvek.

Att Pleijel sätter sin tilltro på våra idéer om centralisering är bra, men det återstår mycket att göra för att Göteborgs barn ska få en jämlik skola.

David Lega (KD), oppositionsråd

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter