Debatt. Karin Annebäck.

2013-08-22 14:56

Osäkra anställningar – en fråga om sd

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Svensk vänster måste driva frågan om trygghet i arbetslivet. Annars lämnar den öppet mål till Sverigedemokraterna att utnyttja människors osäkerhet och rädsla, skriver Allt åt alla Göteborg.

En av vänsterns stora utmaningar i dagsläget är att våga vinna. Vi behöver hitta frågor som inte alltid är superheta, men som visar på de många gemensamma nämnare som finns hos hela arbetarklassen och som kan skapa rörelse och förändring i samhället. Vi behöver skapa en vänster som på riktigt levererar svar på problem och därmed drar undan fotfästet för Sverigedemokraterna och andra högerextrema försök att utnyttja rädslan bland alla som förlorar på kapitalismens kriser. 

Vi i Förbundet Allt åt alla Göteborg har därför de senaste åren försökt hitta och fokusera på en sådan gemensam nämnare. Osäkra anställningar och bemanningsföretag tror vi är en fråga som berör alla arbetare, oavsett om du är direkt drabbad eller inte. Den stora faran med osäkra arbetsförhållanden är nämligen inte vad varje enskild osäkert anställd drabbas av, utan vad det gör med kollektiven på arbetsplatserna. Själva vetskapen om att bemanningsföretag finns som ett ständigt potentiellt hot, att sägas upp för att sedan återanställas till sämre villkor, är kanske vår tids största hot mot facklig organisering och kollektiv styrka på arbetsplatserna. Den är därmed ett direkt hot mot vår makt över våra egna liv. Sådant skapar rädsla. 

På det stora hela har tyvärr LO visat sig totalt lamslaget inför ”bemanningshelvetet”. Deras lösning på problemet har varit att helt fokusera på rimliga kollektivavtal. Men ett avtal är bara ett värdelöst papper så länge de anställda som avtalet berör inte vågar driva igenom sina rättigheter på jobbet. 

Vi i Allt åt alla har hittills samlat och försökt sprida de många erfarenheter av kamp mot ”bemanningshelvetet” som finns runt om i Sverige och utomlands. Kunskaper om allt från strejker till bildande av fackklubbar och hopsnack arbetskamrater emellan, visar att det går att göra motstånd och hjälper oss att hitta strategier för just vår arbetsplats.  Den kunskapen ger hopp!

En vänster, från parlament till arbetsplatser och torg, som agerar utifrån att osäkra anställningar inte är en acceptabel lösning, har en chans att erbjuda något bättre. En vänster som vågar driva frågor som ger hopp och som visar att vi tillsammans kan förbättra våra liv, där kollektiv organisering leder till vinster, kommer vara ett alternativ. En vänster som inte gör detta lämnar öppet mål till SD att utnyttja människors osäkerhet och rädsla.

När det kommer till SD och den högerextrema framfarten finns dock en viktig skillnad mellan liberal och socialistisk problemformulering. Inom vänstern måste vi få bort den föraktfulla liberala förklaringen, att ett antal individer inte är tillräckligt intelligenta och därför väljer fel. Detta av den enkla anledningen att det synsättet, inte historiskt och inte nu, kommer lösa våra problem. 

Visst är det en rimlig reaktion att protestera mot SD, att gå samman mot rasismen och vända ryggen åt främlingsfientligheten. Men en vänster behöver vara mer än så. Om vi nöjer oss med att haka på liberalernas ”antirasism” och moraliserande över väljare ”som inte förstår bättre” så kan vi aldrig förstå, och därmed förinta, grunden till SD:s framgångar.

En av lösningarna på SD-problemet heter arbetsrätt. Och rätt är som bekant ingenting vi får, utan tar. Tillsammans.

Allt åt alla Göteborg

Karin Annebäck
Karin Annebäck 

Reporter på Dagens ETC. Nås på mejl: karin.anneback@etc.se, Twitter: @karinanneback eller telefon: 0705-56 60 13.