Debatt. .

2019-06-12 00:41
Foto: TT/AP
Puffetikett
ETC Göteborg

Om Åkesson skulle göra en Guaidó

Debattinlägg av Robert Frykner.

Vad hade hänt om Jimmy Åkesson skulle utropa sig till statsminister, ifall han ansåg sig orättvist behandlad i valet?

Tänk dig följande scenario:

Åkesson kräver alltså Löfvens omedelbara avgång. Löfven viftar förstås bort detta stolliga krav. Åkesson uppmanar då militären att störta Löfven, men inte heller de lyder. Åkesson blir då förbannad och vänder sig till Trump. Kan inte du invadera Sverige och avsätta Löfven, så att jag kan bli statsminister?


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Jovisst säger Trump, men först ska jag pröva en annan metod, varpå han konfiskerar alla svenska tillgångar i USA. Trump försöker även hindra alla länder från att handla med Sverige, med påföljd att Sveriges ekonomi störtdyker. Samtidigt sänder all världens massmedia ut USA:s version om tillståndet i Sverige: Att Löfven är en diktator, att valet var riggat och att inga privatägda tv- och radiokanaler är tillåtna, bara statliga, där sossarna sänder ut sin propaganda.

Vad hade hänt med Åkesson i det läget? Han hade dömts för försök till statskupp i samarbete med främmande makt och satts bakom lås och bom.

Scenariot ovan handlar förstås om Venezuela, men med en skillnad: I Venezuela går Guaidó fri.

Det senaste valet i Venezuela övervakades av 100 internationella observatörer och inga oegentligheter rapporterades, enligt ett brev som skickades till EU av ett antal observatörer. USA:s tidigare president Jimmy Carter är mycket imponerad av valsystemet och uttalade år 2012: ”Faktum är att av de 92 val som vi bevakat, skulle jag säga att valprocessen i Venezuela är den bästa i hela världen”.

Vad gäller massmedia är fördelningen mellan statliga och privata radio- och tv-kanaler densamma som i Sverige och inom pressen dominerar högern totalt.

Det är sorgligt att till och med public service i Sverige helt okritiskt förmedlar högerns och USA:s version av vad som händer i Venezuela. I förlängningen kan det leda till ytterligare en USA-ledd invasion i Latinamerika.