Debatt. .

2020-10-02 06:00
”Det är hög tid att leverera till personalen i frontlinjen!” skriver debattörerna.  Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
”Det är hög tid att leverera till personalen i frontlinjen!” skriver debattörerna.
Puffetikett
ETC Göteborg

Öka kvaliteten på välfärden genom satsningar på personalen

Våga vara först och ta täten på vägen mot en på alla sätt starkare välfärd!

I veckan presenterades regeringens höstbudget, vilken innefattar stora satsningar på välfärden. Satsningar som verkligen behövs, och som välkomnas av Kommunal Väst och Vänerväst, med stora förhoppningar om att därmed kunna höja kvaliteten i välfärden.

I Västra Götalandsregionen innebär förslaget ett tillskott till välfärden på drygt 5oo miljoner. Det är ett välbehövligt tillskott. Många verksamheter inom vård och omsorg har länge dragits med stora problem, och det kommer att kosta både pengar, tid och hårt arbete att nå den standard och den kvalitet på välfärden som Sveriges invånare förtjänar.

Ansvaret för att fördela dessa miljoner klokt ligger nu på landets region- och kommunpolitiker, och vår uppmaning till Västra Götalands politiker är solklar - investera i personalen! Genom att förbättra deras arbetsvillkor ökar ni kvaliteten på välfärden per automatik.

Den kris som vårt land och resten av världen genomlidit, och fortfarande genomlider, under coronapandemin, har med all önskvärd tydlighet visat att samhället inte klarar sig utan det fantastiska jobb som medlemmarna i Kommunal gör varje dag, året runt, under dygnets alla timmar.

Kommunal har under lång tid efterfrågat större satsningar på välfärden. När de resurserna nu äntligen kommer så hoppas vi innerligt att det kommer att locka fram många modiga arbets­givare som väljer att investera i sin personal på allvar, och som bestämmer sig för att satsa på yrkesutveckling och en förbättrad arbetsmiljö.

Våga vara först och ta täten på vägen mot en på alla sätt starkare välfärd!

Det finns inga genvägar, så det gäller att fördela och använda pengarna omdömesgillt. Det är hög tid att sätta stopp för delade turer, att införa heltid som norm, och att helt avskaffa osäkra anställningar.

Välfärdens alla proffs förtjänar arbetsvillkor som gör att de vill stanna kvar på sina arbetsplatser, och därmed dela med sig av all sin kompetens. Det är de anställdas kunnande och yrkesskicklighet som bygger välfärden inifrån.

Att satsa på goda arbetsvillkor för personalen är en långsiktig och nödvändig investering. Nu finns chansen att realisera en sådan satsning, och det kan inte finnas en enda giltig bortförklaring till att missa den möjligheten. Det är hög tid att leverera till personalen i frontlinjen!

Anna Skarsjö och Jenni Strand 
Anna Skarsjö, avdelningsordförande Kommunal Väst, och Jenni Strand, avdelningsordförande Kommunal Vänerväst.