Replik. .

2019-09-23 03:04
Foto: TT
Puffetikett
ETC Göteborg

Offentliga sjukhus garanterar vård efter behov

”Vi skrev inte att det är att privatisera vården att fortsatt upphandla Lundby sjukhus, vi skrev är att det är bra läge att nu ta över det i egen regi.”

Vi tackar Johan Felt för repliken på vår artikel om vikten av att Lundby sjukhus i fortsättningen ska drivas offentligt och inte privat.

Vi skrev inte att det är att privatisera vården att fortsatt upphandla Lundby sjukhus, vi skrev är att det är bra läge att nu ta över det i egen regi. Privatisering är däremot den politik som de borgerliga och Miljöpartiet bedriver i regionen. Samtidigt som 1800 anställda ska bort från våra offentliga sjukhus läggs ständigt politiska förslag om att göra fler och fler upphandlingar av vård.

Att de privata vårdgivarna tar sjukhusens personal skriver vi för att det är sant. De som arbetar och chefar på sjukhusen vet om det, och regionens tjänstemän säger det också. Det går att påpeka, som Johan Fält gör, att det är staten som har ett huvudansvar för mycket av utbildningen av vårdpersonal. Det är ändå hårklyverier. Våra egna sjukhus ansvarar dessutom för huvuddelen av den utbildning som inte är högskolenivå.

Vi tror inte på att det skulle bli dyrare att bedriva vården i egen regi. Vi har gott om goda exempel på vård som görs med hög kvalitet och låg kostnad på våra mindre sjukhus i regionen. Men den största fördelen med att ha Lundby sjukhus i egen regi skulle vara att det blir mycket lättare att anpassa och förändra verksamheten utifrån de stora förändringar som sker i göteborgssjukvården. Vi ska utveckla nya moderna närsjukhus som ska ha samarbete med både vårdcentraler och akutsjukhus och vara en självklar del för läkarbesök eller operationer som inte är primärvård men inte behöver göras på ett akutsjukhus. Angereds närsjukhus byggdes upp i små etapper långt innan det nya sjukhuset var färdigbyggt. Den omställning av vården som Johan Felt nämner blir betydligt enklare med Lundby sjukhus i offentlig regi.

Sedan förstår vi att Johan Felt inte nämner otyget med att de med privata sjukvårdsförsäkringar kan tränga sig före i vårdköerna. Vi står starkt och stabilt kvar i uppfattningen att det är bra att stänga åtminstone en av de kranar som används av de privata vårdbolagen och försäkringsbolagen för att tjäna pengar.

För att vi försvarar den offentliga vården kallas vi för ”den offentliga kolossens musketörer”. Fyndigt uttryckt, det erkänner vi. Vi plockar så att säga upp den värjan, även om det offentliga inte är en koloss, utan en stor, trygg och stabil garant för att de som behöver vård mest är de som får vård först. Musketörer är vi definitivt – feministiska och socialistiska musketörer – och inför den fortsatta kampen mot privatiseringar som försämrar vården kan vi bara skriva: en garde!


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Monika Djurner och Eva Olofsson 
Monika Djurner, ledamot Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd (V), och Eva Olofsson, oppositionsråd (V).
Relaterade artiklar