Debatt. .

2019-06-12 00:40
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Puffetikett
ETC Göteborg

När mångfalden tränger sig på

”Vi måste vara modiga och stå upp för mångfald i alla dess former. Även när den tränger på.”

En vän till mig, Anders Stålhand, är årets designer för ”Växtrum i Lerum”. För ett par veckor sedan berättade han om hur Lerums kommun tycks tro att dess invånare är rädda för mångfald. Mångfald är tydligen temat för trädgården och det tycks alltså kommunen anse skulle stava slutet för projektet ”Växtrum i Lerum”. Det var tänkt att det i utställningsträdgården skulle stå MÅNGFALD i 80 centimeter höga, vita bokstäver. Målet var att det skulle kännas påträngande, precis som all förändring vi just nu ser i världen och i vårt land.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Han berättar om hur trädgården är tänkt att handla om balansgången mellan hur vi måste bevara vår biologiska mångfald och ge den förutsättningar att frodas samtidigt som främmande påträngande arter kan innebära både räddning och hot. Därav skulle mångfald vara i centrum då han ser det vara vår enda hållbara väg framåt.

Men den konstnärliga utsmyckningen blev för mycket för projektledningen från kommunen när det närmade sig montering, trots all planering, alla ritningar och perspektivillustrationer som de godkänt. Nu står det inte med alls. Trots att allt var betalt och förberett. Om jag förstått det rätt har projektet fått utstå mycket kritik från en liten men högljudd grupp som tycker att kommunala medel ska gå till något annat. Men om rädslan att kritiseras från en marginaliserad grupp kan hindra en kommun att samtala om mångfald, så är jag rädd att kritiken kanske är berättigad.

Vi måste vara modiga och stå upp för mångfald i alla dess former. Även när den tränger på. Även när den orsakar diskussioner i en blommig trädgård där det mesta bara tillåts vara vackert och gulligt. Vi måste stå för mångfald när det är obekvämt. Utan mångfald står vi med ekosystem som inte tål påfrestningar, med kultur som inte utvecklas, med idéer som stelnar och med rädsla för det okända.

Min vän föreslog att bokstäverna skulle stå uppe i alla fall under själva invigningsdagen för att trädgården åtminstone då kunde få vara så den var tänkt att se ut. Inte heller det kunde projektledningen från Lerums kommun gå med på, trots att de genom hela planeringen godkänt designen. Varför vill de inte det då? Jo, då riskerar debatten landa i varför bokstäverna tillverkats och bekostats av kommunen för att sedan monteras ner efter att bara fått synas och sitta uppe några enstaka timmar. Då kanske någon Lerumsbo skulle komma på att det var ett ekonomiskt slöseri och att projektledningen själva måste besvara varför den ursprungliga designen inte kan följas. Det som provocerar mig mest är vad det säger om vårt samhälle när ett ord som ”Mångfald” är så pass laddat att det här händer.