Debatt. .

2018-09-14 04:00
Flera socialsekreterare protesterar mot omläggningen. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Flera socialsekreterare protesterar mot omläggningen.
Puffetikett
ETC Göteborg

Moment 22 för ensamkommande

Vill uppmärksamma er på det moment 22 som skapats av de regler som några ensamkommande flyktingar drabbats av bland annat i Stenungsunds kommun.

När migrationsverket uppdaterade många ensamkommandes personnummer godtyckligt från -01 till -98 omintetgjordes deras möjlighet att skaffa sig en gymnasieutbildning då ungdomsskolan anser dem för gamla (över 20 år) för att få studera trots att de fått godkända betyg i ungdomsskolans språkintroduktion.

Enligt nya gymnasielagen ska de läsa hela gymnasieprogrammet och därefter skaffa sig ett arbete inom sex månader för kunna ansöka om en andra chans till uppehållstillstånd. Nösnässkolan har då tillsammans med kommunpolitikerna bestämt sig för att positivt särbehandla dem som tillskrivits ett födelsedatum under andra halvåret 1998 och låta dem gå ett gymnasieprogram.

Men de som har tillskrivits ett födelsedatum under första halvåret samma år har blivit negativt särbehandlade. De får endast läsa svenska, engelska och matte 10 timmar/vecka, terminen ut. Inget helt gymnasieprogram. Därefter måste de sluta. Då står deras hopp till Komvux. Men i Stenungsunds kommun kan de inte studera (till skillnad mot i vissa andra kommuner som bestämt sig för att ta emot dem) då de saknar de sista fyra siffrorna i personnumret. Men det ligger ju i sakens natur att de saknar dessa avgörande siffror då de är flyktingar och saknar uppehållstillstånd.

Hur ska de då enligt den nya tillfälliga gymnasielagen kunna skaffa sig en gymnasial utbildning då ingen skola vill ta emot dem? Ett moment 22. Den nya tillfälliga gymnasielagen kom till för att kompensera dessa individer för migrationsverkets bristande resurser att avgöra deras ärende i rimlig tid och har låtit dem vänta i över tre år på att deras sak ska prövas.

Nya gymnasielagen har kraftigt kritiserats då den krockar med flera andra lagar som t ex kommunallagen och skollagen och då har migrationsverket i Stockholm och Malmö vänt sig till migrationsöverdomstolen för att få hjälp med att tolka lagen medan migrationsverket i Göteborg översänt ärendet till EU-domstolen och godkänt att dessa utsatta individer får fortsätta att utbilda sig under tiden. EU-domstolen brukar ta minst ett år på sig för att avgöra olika fall.

De två övriga migrationsverken har generöst tolkat lagen och låter dessa ungdomar (många gånger barn som felaktigt uppdaterats i ålder av migrationsverket, vilket de mycket väl vet) få uppehållstillstånd. Sverige har lovat att följa FN:s barnkonvention och ska upphöja den till lag.

Jag skäms över att vara svensk i ett samhälle som hellre vårdar system, lagar och paragrafer istället för att värna om dessa utsatta plågade medmänniskor som inte flyr TILL oss utan flyr FRÅN krig och död i sitt eget land. Suicidfrekvensen är mycket högre i denna gruppen än i jämförande grupper i Sverige och nu orkar de snart inte att utsättas för mer stress och psykisk tortyr. De bär redan när de kommer till vårt land med sig posttraumatiskt stressyndrom genom att ha levt med krig och död i sitt hemland. Sverige har åtskilliga gånger ingett dem hopp genom olika politikers uttalanden som till exempel ”Vi ska öppna våra hjärtan” och: ” Vårt Europa ska inte bygga några murar”, och därefter upprepade gånger åter ha tagit hoppet ifrån dem genom att avslå deras asylansökningar då reglerna hela tiden ändrats genom processens gång.

Nu sker det åter genom att skapa den tillfälliga gymnasielagen som i olika delar av Sverige tillämpas olika beroende på var dessa individer bor. Lagen har godkänts i riksdagen och borde tillämpas lika men genom att politiker på olika platser i landet godtyckligt bestämmer vilka som ska få skaffa sig en gymnasieutbildning och därmed kunna prövas för en andra chans att få uppehållstillstånd. Hur ska vi kunna lita på våra politiker som sviker sina löften gång på gång för att plocka egna poäng inför valet? Det kanske kommer att visa sig att svenskarna sviker politikerna när valet är avgjort.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter