Debatt. .

2019-02-07 08:25
Foto: TT
Puffetikett
ETC Göteborg

Moder Svea, bry dig!

Byråkrati har varit ett av de allra första ord jag försökt förklara för min härliga skara av afghanska bonusbarnbarn. För det sjysta kan ju behöva ta sin tid, kräva sitt mañana, sina morgondagar. Men dessa har vuxit till mångfaldiga månader. Varje sådan månad dödas genomsnittligt 850 regeringssoldater i strider med talibanerna. Varje månad! Ändå fortsätter vi att deportera härliga ungdomar till ett våldsamt blödande inbördeskrig. Månad efter månad…

Som blåögd välfärdssvensk har jag dragit mitt strå till byråkratistacken. Försökt förstå. Försökt förklara. Härmed blivit en välartad kugge i byråkratimaskineriet. Tills nu! När ett av mina bonusbarnbarn efter 4,5 års studerande och jobbande tvingades fly till Paris. Med Migrationsverket i hasorna. Med all packning i en miniryggsäck för att inte väcka uppmärksamhet. Ännu en gång börja från noll. För att denna nya famn ändå känns tryggare än din, Moder Svea.

För att du, Moder Svea, bjuder välkommen till 33 procent av ungdomarna, medan Moder Suomi öppnar dörren för 73 procent och Moder Italia för ofattbara 98 procent.

Detta handlar inte om byråkrati, Moder Svea, utan om din och min och vår vilja. Om politik…

Lars Josefsson 
F.d. byråkratipedagog