Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Medlemstappet ett större bekymmer

Färre medlemmar leder till sämre ekonomi och minskad möjlighet att ha avlönad personal. Därför är POSK mer bekymrade över avhopp än över lågt valdeltagande, skriver debattören.
Färre medlemmar leder till sämre ekonomi och minskad möjlighet att ha avlönad personal. Därför är POSK mer bekymrade över avhopp än över lågt valdeltagande, skriver debattören. Bild: Bild: Erik Abel/TT

ETC Göteborg.

POSK vill ha ett högt valdeltagande men är mer bekymrade över annat, skriver debattören.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Replik till Jesper Eneroth och Kommunals Anna Skarsjö m.fl.

I sina svar på mitt debattinlägg med anledning av Kommunals uppmaning att rösta i kyrkovalet har Jesper Eneroth (S) uppfattat det som en attack på Kommunalarbetareförbundet medan Kommunal själva tackar för att vi ställer oss bakom uppmaningen.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

 

Jag upprepar gärna att POSK vill ha ett högt valdeltagande men vi är mer bekymrade över annat, som det minskande medlemsantalet vilket Jesper också tar upp. Det borde Kommunal också vara eftersom färre medlemmar leder till sämre ekonomi och därmed minskar möjligheterna att ha avlönad personal. Socialdemokraterna å andra sidan är ju ett sekulärt parti som knappast har någon anledning att ha åsikter om detta.

Ändå håller Jesper fast vid sammanblandningen av det socialdemokratiska partiet och kristna socialdemokrater som är medlemmar i Svenska kyrkan. POSK kritiserar inte de S-medlemmar som ställer upp som kandidater i kyrkovalet, vi kritiserar partiets förbud mot att låta dessa representera någon partipolitiskt obunden grupp i detta val. För det är ju så det fungerar, om en S-medlem skulle ställa upp för POSK i kyrkovalet för att den delar vår uppfattning att kyrkopolitik inte bör bedrivas från en samhällspolitisk plattform blir den utesluten ur S. Det krävs en rejäl dos verklighetsförvrängning för att inte inse hur tokigt detta är.

Kyrkomötet har 2009 beslutat att alla par har rätt till kyrklig vigsel oberoende av kön. Kyrkomötet har samtidigt beslutat att inte införa någon vigselplikt, och uppfattningen i äktenskapsfrågan får inte ha någon betydelse vid tillsättningar av tjänster. Kyrkoherden har däremot skyldighet att se till att alla par som vill bli vigda ska få bli det. Vad Jesper Eneroth än tror är detta varken diskriminering eller ett praktiskt problem. Antalet samkönade par som vill ha kyrklig vigsel understiger 200 per år i hela landet, så en enda präst med vidlyftig resebudget skulle räcka för att täcka behovet. Att stänga ute dem med avvikande uppfattning skulle riskera att splittra kyrkan, och det vill vi i POSK undvika. Därför menar vi att det fattade beslutet ska stå fast.

Däremot har POSK inget att göra med den präst som skrivit en uppseendeväckande insändare i Bohusläningen. Tillsynen över prästerna i Svenska kyrkan är biskopens och domkapitlets ansvar och det finns starka spärrar som hindrar politikerna från att ingripa mot enskilda präster, så länge de sköter sina arbetsuppgifter. Vad de säger i sina predikningar och skriver i insändare kan vi inte lägga oss i, och det gäller alla kyrkopolitiker oberoende av vilken grupp de kommer ifrån.

Kommunal vill ha en kyrka som är en bra arbetsgivare, med kvinnliga präster (borde väl vara både kvinnliga och manliga präster), bra personalpolitik och arbetsmiljö. POSK instämmer. Sedan frågas om det är en folkkyrka eller en elitkyrka vi vill ha? POSK menar att Svenska kyrkan ska förbli en folkkyrka, en öppen kyrka som tar ansvar för alla som bor i landet.

Jesper påpekar att POSK inte är en opolitisk grupp. Det stämmer, kyrkopolitik är förstås politik, vad skulle det annars vara? Vi är en partipolitiskt obunden grupp som inte behöver tillåtelse av en utomstående partistyrelse från ett sekulärt parti för att fastställa vårt program. Det är den viktiga systemfråga vi vill fästa uppmärksamhet på, men som Jesper undviker. Det är glädjande att så många S-sympatisörer vill engagera sig i kyrkopolitiken men det har ju inget med deras medlemskap i S att göra utan att de är medlemmar i Svenska kyrkan. Vi är emot det partipolitiska valsystem som S representerar eftersom det kyrkligt sett är ett dåligt system som bland annat har möjliggjort Sverigedemokraternas ökade inflytande.

POSK har som övergripande vision att Svenska kyrkan ska vara en gemenskap som speglar Guds vilja i gudstjänst och liv och som talar tydligt om Jesus Kristus. Läs gärna mer om vad POSK vill i vårt omfattande program som finns på posk.se, jämför det med andra gruppers, och rösta sedan i kyrkovalet på dem som bäst företräder dig.

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00