Debatt. .

2017-06-19 04:00
Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Lösningen finns en signatur bort

Förra veckan påstod Robert Lindelöf flera allvarliga felaktigheter om APM Terminals förhandlingsvilja i sitt debattinlägg om konflikten i Göteborgs Hamn. Bland annat påstås att APM Terminals inte vill komma överens med fackförbunden, något som ej stämmer.

Hamn4an har erbjudits exakt samma kollektivavtal som Transportarbetarförbundet sedan många år har ingått med hamnen. Senast den 17 januari i år. Transportarbetarförbundet är den part som enligt LO organiserar svenska hamnarbetare. APM Terminals accepterar och respekterar Hamnarbetarförbundet som facklig motpart, men vi kan inte acceptera att arbetstagare i Göteborgs Hamn åtnjuter olika villkor baserat på vilken facklig organisation man representeras av eller tvingas ingå två motstridiga kollektivavtal för samma arbete med rättsprocesser och skadeståndsansvar som resultat.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Den oberoende myndigheten Medlingsinstitutet har vid flertalet tillfällen erbjudit APM Terminals och Hamn4an samma lösning. APM Terminals accepterar budet men Hamn4an vill inte acceptera lösningen.

Lindelöf skriver att APM Terminals fullständigt struntar i gällande kollektivavtal vilket inte alls stämmer. Tillsammans med flera grova påståenden är detta i våra ögon inte ett tecken på förhandlingsvilja.

Vad som snarare är relevant är följande: två kollektivavtal, som ger Hamn4an rätt att delta i förhandlingar och företräda sina medlemmar och formellt utse skyddsombud ligger och väntar på Hamn4an. Hamnen och arbetstillfällen är i akut fara. Menar Robert Lindelöf och Hamn4an allvar med sina goda intentioner är lösningen en signatur bort.

Joakim Ärlund 
Vd Sveriges Hamnar