Debatt. .

2015-05-25 07:54
Det smittades ca 115 människor med hepatit i Västra götalandsregionen år 2014. Bild: Martina Holmberg/TT
Det smittades ca 115 människor med hepatit i Västra götalandsregionen år 2014.

Lindra missbrukarnas lidande

I Göteborg fortsätter motståndet mot sprutbyte bland flera kommunpolitiker som hårdnackat går emot forskningen på området. Det är en människorättsvidrig prestigekamp som skördar liv, skriver Inger Forsgren, ordförande i RFHL. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är mycket olyckligt att den rådande narkotikapolitiken blandas ihop med sjukvårdspolitik, trots att både WHO, EU, Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och flera andra expertgrupper pekar på att sprututbyte räddar liv och framför allt ger människor som missbrukar narkotika ett värdigt liv. 

Är inte narkomanen/missbrukaren en människa som du själv? Vad ger er rätten att döma en människa till ett liv med en massa svåra sjukdomar som hiv och hepatit samt många svåra infektioner som man får av orena kanyler.

NI säger att ni hellre jobbar uppsökande för att motivera missbrukaren att sluta med drogerna – vad är motsättningen mellan det och att erbjuda rena sprutor under tiden?

Låt mig få ge min syn på detta. En sprutbytesmottagning fångar upp dem som ni aldrig kommer att komma i kontakt med.  Det är många missbrukare som under många  år har en hyfsat stabil tillvaro med bostad och arbete för det tar ganska lång tid innan man har tappat kontakten med  det sociala livet. 

Det är just det som är en av poängerna med sprutbytena, att få rätten att vara frisk den dagen du lyckas sluta med drogerna. Att faktiskt inte behöva leva med hiv eller med hepatit. Hepatit har blivit till en stor epidemi när vi som missbrukade för 15-20 år sen nu börjar insjukna i svåra leverskador med stora kostnader för samhället och inte minst lidande för patienterna som följd.  Vi ser också att många av våra kamrater nu dör av hepatitrelaterade leverskador.

Ett sprutbyte är en mottagning som erbjuder rena sprutor, men en viktig faktor i denna verksamhet är också att erbjuda psykosociala och medicinska insatser.

Du blir sedd och bemött som den människa du är och inte som produkten av ditt missbruk.

Vi frivilligorganisationer ska också helst kunna vara där och motivera och erbjuda våra mötesplatser.

Det smittades cirka 115 människor med hepatit i Västra götalandsregionen år 2014, det är siffror på människor inte bara en siffra bland siffror.

I år har ni ingen aning om hur många som kommer att smittas, ändå är ni beredda att offra dessa människor i en fullkomlig människorättsvidrig prestigekamp som med all sannolikhet ger upphov till fler svåra infektioner, dödsfall och långvariga sjukdomar. 

Jag vädjar nu till er att ta ert förnuft till fånga, släpp prestigen och våga stå upp för alla människors lika värde.

Inger Forsgren 
Förbundsordförande Rfhl