Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Låt inte beröringsrädsla ta över

Bild: Foto: Fredrik Sandberg / TT

ETC Göteborg.

DEBATT: Bemöt sexistiska kommentarer – men låt dig inte drabbas av beröringsrädsla.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

#metoo-rörelsen har visat att kladdandet, trakasserier, sexuella trakasserier, övergrepp och utnyttjandet, ja, till och med våldtäkter inte är nya företeelser. Skillnaden är att alla dessa övergrepp i dag uppmärksammas.

När jag själv en gång med förtvivlan sprang till lärarrummet på Norrmalmsskolan i Kiruna för att berätta att en av mina klasskamrater trycktes ned av de äldre killarna för att dessa ville känna på hennes bröst, kolla om hon var hårbeklädd, så väckte det inte precis något raseri över killarnas självpåtagna ”rätt”, mer ett uppgivet ”konstaterande”, ”ja, pojkar har alltid varit pojkar”, innan någon motvilligt masade sig ut för att stoppa övergreppet.

VI VILL VETA VAD DU TYCKER!

Skicka din insändare eller debattartikel, upp till 4000 tecken, till
goteborg@etc.se

#metoo-diskussionen om övergrepp av olika slag har också visat att det inte är ett gäng invandrar- eller flyktingkillar som åkt land och rike runt, betalat inträden, allt för att få tafsa och våldta, som våra rasister velat framställa det som. I stället har allt som avslöjats, bland annat från medievärlden, visat att övergreppen, trakasserierna, anspelningarna och tafsandet varken är etniskt eller religiöst bundna. Däremot finns i grunden makt- och klassförtryck. De besuttna, de med makt, har i alla tider tagit sig friheten att trakassera, och sexuellt trakassera, att utnyttja och sexuellt utnyttja de mindre ekonomiskt bemedlade i samhället.

Därmed inte sagt att mobbning, förtryck och olika typer av övergrepp inte skulle ske även i de lägre samhällsskikten, ty det patriarkala förtrycket har sipprat ned i samhällspyramiden och det finns tyvärr alltid någon som kan tyckas stå lägre ned på samhällsstegen.

Men som redan rubriken antyder får detta inte leda till att alla komplimanger, beröringar, inviter per automatik skall stämplas som förtryck eller könsförtryck. Vi är redan i dag alltför hämmade för att ha naturliga kontakter som kan leda till en framtida vän eller framtida partner. Alla beröringar, alla kommentarer görs inte utifrån makt eller någon våldsmässig sexuell baktanke!

Häromdagen satt vi, ett antal äldre personer, efter vår gemensamma gymsession, och resonerade. Som vanligt drog jag i väg i ett långt, utförligt?, förklarande. En dam sträckte fram sin hand och strök mig försiktigt på armen. Det var ingen sexuell invit, det var heller inget översitteri, maktspråk. Jag förstod gesten, en fin, vänlig gest som sade, ”Börje, Börje, lugna ned dig lite”, och jag återvände till jorden igen.

I våras besökte jag min hemstad och träffade en före detta flickvän och senare åter en kvinnlig vän. Vi stormade mot varandra. Kramades länge igenkännande. Tog två steg tillbaka och betraktade varandra. ”Du ser precis likadan ut som när du var ung”, sa jag. ”Din kropp, ditt ansikte. Tiden har farit fram varligt med dig”, konstaterade jag utan att på något sätt ha glömt bort alla våra stimulerande samtal, om nu någon tror att denne skribent är helt machoaktigt kroppsfixerad.

”Nja, nog finns här både en och annan skavank”, svarade min vän. ”Lite rynkor här och där och ett par bröst som hänger.” ”Du, då?” fortsatte hon. ”Lite gubbmage ser jag. Den är fin, tycker jag”, och så klappade hon mig försiktigt på just denna utväxt. Hennes klappande, berörande var ingen invit, inte heller något utryck för makt. Det var två vänner som betraktade varandra och insåg att tiden går och att vi förändrats. Med andra ord. Jag blev inte kränkt av hennes ”tafsande” och hon kände sig inte heller kränkt av mitt ”stirrande” på hennes kropp.

Men, tänker ni, detta var personer som ändå har en viss bekantskap om än av mer tillfällig art eller en kär avlägsen. Så därför fanns det ingen anledning att göra övertolkningar. Och jag håller med.

Allt kan tolkas alldeles oavsett intention. Vi tolkar olika, allt efter dagshumör, vilka förväntningar vi har på en fest, på ett möte. Vi tolkar också olika beroende på vilken ställning vi själva har till personen som ger oss komplimanger, bjuder på drink, söker kontakt, kanske flirtar. Att personer med makt, utifrån sin egen ”överlägsna” sits, tar sig friheter är vanligt. ”Överläget” ger framfusigheten, ”rätten”.

Men för att nu avsluta. Allt behöver inte tolkas negativt! Komplimanger, uppskattningar, blickar, vänlighet, beröringar och även sex och kärlek är inget vi har för mycket av i denna världen. Tvärtom, vi behöver mer!

Så, fall ut i ett vansinnets raseri över allt nedtryckande, förtryck, översitterier och utnyttjande, både ekonomiskt utnyttjande och, på det mer personligt sårande planet, sexuellt utnyttjande.

Slå ned på allt våld oavsett om det sker i hemmet eller på fotbollsplan, på vidriga anonyma tafsanden i trånga utrymmen, övergrepp, insinuationer och maktmässiga sexuella anspelningar eller inviter.

Bemöt sexistiska kommentarer vem som än yttrar dem.

Vi måste öppet våga visa vårt förakt för alla sorters sexistiska handlingar, förakt också för personen som yttrar sig sexistiskt, än värre utför våldshandlingar, våldtäkter, eller ”bara” utnyttjar någon ”svagare” i underläge.

Men låt dig inte drabbas av flirt- eller berörings-skräck!

Börje Schellin

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00