Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Läs på lovet!

”Litteraturens och språkets värld ska vara öppen för alla människor, oavsett vilken bakgrund man kommer från.”
”Litteraturens och språkets värld ska vara öppen för alla människor, oavsett vilken bakgrund man kommer från.” Bild: Foto: Claudio Bresciani / TT

ETC Göteborg.

Litteraturens och språkets värld ska vara öppen för alla människor, oavsett vilken bakgrund man kommer från.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Att få kliva rakt in i Ronja Rövardotters borg, och hoppa med henne över Helvetesgapet eller att få sitta bakom Harry Potter på hans Nimbus 2000. Eller kanske att få gräva ner sig i en tjock bok om dinosaurier. För många har höstlovet länge varit just ett läslov.

VI VILL VETA VAD DU TYCKER!

Skicka din insändare eller debattartikel, upp till 4000 tecken, till
goteborg@etc.se

 Den svenska modellen bygger på att du, oavsett din bakgrund, ska kunna förverkliga dina drömmar och nå din fulla potential. Här är språket ofta nyckeln och litteraturen det som gör världen rikare och mer förståelig för oss människor.

 2016 introducerade den socialdemokratiskt ledda regeringen Läslovet – en satsning under höstlovet för att alla barn ska få möjlighet att starta sin resa in i kunskapen och läsandets förtrollade värld. Läslovet gjorde direkt succé och därför fortsätter och förstärks satsningen nu för att ytterligare öka läsningen bland barn och unga.

Bland annat så har Kulturrådet fått i uppdrag av regeringen att under 2017 utvidga Bokstart till fler regioner och koppla satsningen till förskolan. Som en del i utvidgningen kommer Kulturrådet också att erbjuda möjlighet att söka bidrag för regionala och kommunala satsningar på små barns språkutveckling. 

Biblioteken stärks ytterligare i hela landet. Utbudet och tillgängligheten förbättras genom att 250 miljoner kronor avsätts årligen mellan 2018 och 2020. Skolans Läslyft fortsätter att ge lärarna viktiga verktyg för utveckling av elevers läsande och skrivande. 

Även på regional och kommunal nivå tas det stora initiativ till att fortsätta utvecklingen av läsningen. År 2021 firar Göteborg stad 400 år av sagor vilket kommer uppmärksammas med en sagofestival. På vägen till jubileumsåret görs stora insatser för att barnens ordförråd och läslust ska stärkas. Till exempel har Göteborg en satsning kallad för Staden där vi läser för våra barn. Syftet är att främja till läsning för och med barn tidigt i livet och är en del i Göteborgs Stads arbete att skapa en mer jämlik stad.

Att läsa och skriva är viktigt på så många sätt. Läsning vidgar våra vyer och kan vara allt från behövlig rekreation till en nödvändighet för studier och i arbetslivet. Att vuxna läser för barnen samt att barn och unga kan ha god tillgång till böcker oavsett var man bor i landet är mycket viktigt för en bra start i livet. Litteraturens och språkets värld ska vara öppen för alla människor, oavsett vilken bakgrund man kommer från.

 Därför önskar vi alla barn, ungdomar, föräldrar, mor- och farföräldrar, bibliotekarier, lärare och alla andra ett riktigt upplevelserikt Läslov!

Anna Ekström, Gymnasie- och kunskapslyftsminister

Gunilla Carlsson, Riksdagsledamot i Göteborg (S)

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00