Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Kulturarbetare måste kunna leva på sitt arbete

Bild: Foto: Ramon Espinosa / AP / TT

ETC Göteborg.

Vi är stolta över den kulturbudget riksdagen klubbat.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Konst och kultur är oerhört centralt för att vi människor ska må bra. Utan böckerna vi läser, musiken vi hör, filmerna och skådespelen vi ser – som väcker och rör om våra känslor, och ger oss insikter om oss själva, varandra och världen – vore tillvaron tämligen torftig.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Därför är vi stolta över att den kulturbudget Riksdagen nu klubbat, framtagen med en miljöpartistisk kulturminister i spetsen, är den starkaste kulturbudgeten i Sverige någonsin.

Vissa menar att det är små skillnader mellan de sju demokratiska partierna inom kulturpolitiken. Det stämmer inte. Det är tvärt om svårt att hitta något annat utgiftsområde där de ambitionsnivåer som kommer till uttryck i partiernas olika budgetförslag är så stora. Kulturbudgeten omfattar 15,9 miljarder. Från det vill Moderaterna skära hela 1,2 miljarder!

Kulturbudgeten har tre huvudsakliga inriktningar.

Den första handlar om att ge alla människor tillgång till kultur. Oavsett var du bor i landet, oavsett ekonomisk situation, och oavsett funktionsvariationer. Bland annat riktas därför nu 275 mkr till landets bibliotek. Under alliansens regeringsår lades så mycket som var tionde biblioteksfilial i landet ner. En mycket dyster utveckling. Biblioteken är så viktiga för att stimulera till läsande; från de små barnen som kan botanisera bland bilderböckerna och hitta sina favoriter, till ungdomarna i slukaråldern som kan plöja hyllmeter efter hyllmeter, och vuxna som kan hitta de böcker vi vill läsa. Biblioteken är samtidigt ofta nav i det lokala kulturlivet; för allt från sagostunder för de minsta till författarkvällar och föredrag.

Den andra inriktningen handlar om att ge konstnärer rimliga förutsättningar. Kulturarbetare måste precis som alla andra kunna leva på sitt arbete. Kulturbudgeten har en förstärkning på 115 miljoner kronor för att just stärka konstnärernas situation. En stor del handlar om direkta konstnärsstipendier; men här finns också riktade anslag för bland annat inköp av offentlig konst och för stöd till kulturtidskrifter.

Det tredje området handlar om att ge alla människor förutsättningar att under hela livet utveckla sin kreativa, skapande, sida. Vi fortsätter att rikta statsbidrag till den kommunala musik- och kulturskolan, något som inga tidigare regeringar gjort, och arbetar vidare för ett återinförande av estetiska ämnen på alla nationella gymnasieprogram hösten 2019 och ökar anslagen till studieförbund och folkhögskolor. Ytterligare 5 000 folkhögskole-platser finansieras 2018.

Moderaternas första kommentar till kulturbudgeten var att det är en väldigt expansiv budget, på gränsen till oansvarig. Vad man förtiger är att vi samtidigt betalar av 40 miljarder på Sveriges statsskuld och är med det nere på den lägsta statsskulden sedan 1977. Vi har nu utrymme att investera i kulturen. Konstnärliga uttryck är inte strössel i tillvaron, ett utanpåverk vi kan ha eller mista, utan vägar till att förstå världen. Och är det något vi behöver mer av dessa dagar är det ökade insikter om oss själva, varandra och vår omvärld!

Niclas Malmberg, Riksdagsledamot och kulturpolitisk talesperson (MP)

Karin Pleijel, Skolkommunalråd (MP)

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00