Debatt. .

2014-10-15 09:44

Kompakt tystnad om Kobane

När svarta Isisflaggor restes i Kobane, slog våra hjärtan i takt och våra hjärtan brann. Och hundratals kurdiska gerillasoldater har kämpat med denna helvetiska kraft i den kurdiska staden i norra Syrien. Det finns obekräftade nyheter om att dessa modiga kurder drivit bort IS från några strategiska punkter i Kobane, men striden pågår ännu.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Nästan alla aktivister, advokater, politiker, intellektuella och konstnärer har varit tysta om Kobane under de senaste månaderna i Sverige. Ibland har några talat endast om IS utan att nämna Kobane och det kurdiska folket i Irak och Syrien. Trots att en stor kurdisk befolkning bor i Sverige och många svenska journalister och reportrar utan gränser är i Syrien, Irak och Turkiet har det svenska samhället hållit tyst om en massaker som verkar vara på väg och tiotusentals människor på flykt över gränsen till Turkiet.

För några veckor sedan, när cirka 2000 palestinier dödades under den israeliska offensiven spreds enorma protester i Sverige. Varför protesterar inte alla vänster-, fackliga och människorättsaktivister nu? Varför är det tyst på gatorna och torgen i Sverige? Det är väldigt konstigt.

Det är uppenbart att det finns en konspiration mot det kurdiska folket under ledning av Turkiet. Kurderna kommer att försvara Syrien, hela Syrien, till sista blodsdroppen, och kommer att besegra IS. Och kurderna som håller sina byar och städer verkar vara de sanna syrierna som är fast beslutna att försvara Syrien.

Kobane borde stödjas av alla progressiva grupper för det är verkligen viktigt att en kämpande kraft får hjälp. Det påverkar varje framstegsvänlig kraft som gör motstånd.

Om Kobane faller vore det, förutom den fullständiga bristen på mänsklighet i att låta denna förestående förintelse ske, också en skam för alla progressiva krafter.

Krafter är rädda för den kurdiska upplevelsen eftersom den visar en politisk och social organiseringsmodell som inte bara är den första erfarenheten av sitt slag i Mellanöstern, utan också en förebild för resten av världen bredvid Zapatisternas modell, den spanska byn Marinaleda, och andra självständiga gräsrots- och självhjälpsgrupper.

Om Kobane faller, det finns goda skäl att tro att det inte finns något alternativ till en ny global ordning.

Alla skriver och hashtaggar i sociala medier att "#Kobane är inte ensam!" Men det är inte en sann bild av verkligheten. Det finns ingen verkligt global solidaritet med Kobane förutom kurdernas effektiva protester i Turkiet. Kobani har varit ensamt... Ensammare än någonsin.

Parisa Nasrabadi

Redaktör på Alternative Magazine och CadreTV program