Debatt. .

2019-06-05 11:51
Foto: Christine Olsson/TT
Puffetikett
ETC Göteborg

Kommunal är antifackliga

Debatt.

Arbetarkollektivet på Göteborgs Spårvägar består av spårvagns- och bussförare, samt tekniker. Dessa är organiserade i Kommunal, med en i dagens mått hög organisationsgrad. Kollektivet är organiserat i tre fackliga enheter. En för spårvagnsförare, en för bussförarna. Tekniker ingår i en större teknisk sektion.

Kommunal säger sig verka för en arbetsplatsnära facklig verksamhet.

En sådan verksamhet fungerade på Spårvägen med vidare ambitioner genom de tre fackliga enheterna med förtroendevalda ombud, samverkansmöten med arbetsgivaren, förhandlingar och regelbundna medlemsmöten.

Vi skriver fungerade, då denna verksamhet nu är sönderslagen av Kommunals avdelning Väst. Detta genom att ta bort förhandlingsmandaten från de fackliga organisationerna.
I dessa förhandlingsmandat ingår löner, personärenden, schemaläggningar. Viktiga frågor som givetvis stärks av att förhandlarna är en del av den arbetsplats de förhandlar för. Det är just det de är valda för.

Ombuden på spårvägen reagerade mot att de inte fick behålla denna förhandlingsrätt genom att gå ut i en ”facklig strejk”.
Det vill säga att man lämnar över även den övriga fackliga verksamheten till avdelning Väst. En fullt rimlig reaktion. Kommunal svarar med att stänga av elva ombud, och ger sig själva i uppdrag att utreda om uteslutning av dessa. Med en byråkratisk självgod maktfullkomlighet slår man sönder en fungerande facklig verksamhet. Ett uppseendeväckande och antifackligt agerande.

Vi ger vårt stöd åt arbetarkollektivet på spårvägen och de av dem valda företrädarna, genom att kräva att dessa får fullt förtroende av Kommunal och att uteslutningshotet dras tillbaka!

//
Ingrid Frejd
Moa Hamark
Jan Strömqvist

Medlemmar i Kommunal