Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Kommer Sahlgrenska att bli ett elitsjukhus?

Bild: Foto: Thomas Johansson / TT

ETC Göteborg.

De som sägs stå i centrum för omställningen är patienterna, men har någon frågat dem?
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Nya Karolinska sjukhusets akutmottagning ekar tomt, vi ser bilder på tomma sängar och ett öde väntrum. Läkare sitter i väntan på patienter medan andra läkare på andra sjukhus i Stockholm jobbar sig blå med överfulla väntrum, patienter i sängar i korridorerna och långa väntetider som inte gör patienterna friskare. Speciellt äldre patienter far illa av att vänta i många timmar. Läkare på KS intensivakut uttryckte nyligen oro för att tappa kompetens på grund av de få patienterna.

Detta är ingen sjukhuskris.

Det är bara följden av riksdagsbeslut som alla åtta riksdagspartier varit eniga om. Besluten grundas helt på en utredning som Dokument inifrån för några veckor sedan granskade och som befanns ha en hel del brister. Sjukhusen i Sverige ska ställas om så att svårare sjukdomar och tillstånd ska behandlas på intensivakut och lindrigare fall ska hänvisas till andra sjukhus. Man ska komma i ambulans, helikopter eller med remiss och vara svårt sjuk för att tas emot.

Kommer Sahlgrenska att bli ett elitsjukhus bara tillgängligt per ambulans eller med specialistremiss, och Kungälvs sjukhus få ta hand om blindtarmar från Hisingen?

Många patienter kommer att få långt till akuten. Som patienterna i Strömstad som har fått 1,5 timmes resväg till sin närmaste akutmottagning efter nedläggningen av Strömstads sjukhus. Väntetiderna till specialistvård kommer att bli mycket längre.  
Informationen om detta har varit obefintlig om man inte läser i landstingets protokoll – där står infon tydligt, om än skriven på svårtydbar kanslisvenska. De som sägs stå i centrum för omställningen är patienterna, men har någon frågat dem?

Cancerpatienter i Blekinge har fått tredubblade väntetider då de nu ska åka till Linköping. Det går dåligt ihop med Socialstyrelsens riktlinjer om ett snabbt vårdförlopp för att inte en dag ska förloras i onödan.

Det krävs inget matematiskt geni för att inse att tiden från att patienten insjuknar tills den får adekvat behandling många gånger kan öka rejält. De ökade transporterna utgör ett problem, både för miljön och för patienterna.

Är detta patientsäkert?

Överallt i landet där BB har stängts i linje med den stora omställningen har folk protesterat, men eftersom alla partier är överens leder protesterna inte till någonting. I stället får gravida gå på kurs i bilförlossning. Många läkare har protesterat på olika sätt men ingen verkar lyssna på dem.

Vad hände med ”patienten i centrum” som var en stor kampanj bara härom året? Hur blir det med de längre väntetider som blir resultatet av denna omställning? Hur upprätthåller vi en bred kompetens över hela landet när många kirurgiska ingrepp bara får utföras på några få specialistsjukhus?

Vården är en av de angelägnaste frågorna i valet om man frågar väljaren, men när ingen frågar sätts demokratin ur spel – och när förändringarna väl är gjorda går det då att ändra tillbaka utan att stora värden gått förlorade?

Feministiskt initiativ vill bygga ut sjukvården där det behövs, öppna upp vårdplatser och se till att vården får den kontinuitet som patienterna behöver för att få en trygg vård. Vi vill ha en jämlik vård och det inkluderar även tillgänglighet till vård oavsett var en bor
i landet. För att hålla landsbygden levande måste vi hålla sjukhus och hälsocentraler öppna för att människor ska vilja stanna, leva och flytta dit. Vi vill ha en jämlik vård där en människas liv eller död inte avgörs av var den bor. Vi vill inte centralisera behandlingar som i årtionden utförts med mycket gott resultat på små, effektiva och personliga sjukhus.

Ämnen i artikeln