Debatt. .

2019-01-09 04:00
Foto: Eddie Löthman / Västtrafik
Puffetikett
ETC Göteborg

KD och M tar bort sommarlovskorten

M+KD river upp en av Löfven-regeringens bästa frihets- och jämlikhetsreformer, skriver företrädare för Socialdemokraterna.

Efter sommaren 2018 var det många ungdomar som med hjälp av kollektivtrafiken hade upptäckt nya möjligheter och sett nya platser. De kunde åka utan att behöva fundera över om de hade råd med spårvagnsbiljetten då de skulle in till stan, eller ut till stranden.

Sommarlovskort på kollektivtrafiken för ungdomar var en av de bästa frihets- och jämlikhetsreformer som regeringen Löfven genomförde under förra mandatperioden! Denna populära satsning för ungdomar fortsätter dessvärre inte 2019 – den stoppas av M-KD och SD i och med den budget de röstat igenom i riksdagen.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Kristdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Jakob Forssmed försvarar borttagandet av sommarlovskorten med att reformen riskerar att gå ut över vården (Dagens samhälle, 2/1). Om det handlar om att få mer pengar till vården, varför ligger det då i samma budget enorma skattesänkningar?

Forssmed tycker också att sommarlovskorten ska bort för att ungdomar rör på sig för lite, dock utan att reflektera över att reformen sannolikt ledde till att ungdomar rörde på sig mer då de kunde ta spårvagnen till aktiviteter. Visst är det ett problem att många barn och vuxna rör på sig för lite, men det problemet avhjälps knappast av att ta bort sommarlovskortet.

Eller tycker Forssmed och övriga inom KD, M och SD att ungdomar ska gå, jogga eller cykla från Angered eller Biskopsgården för att hälsa på vänner eller bara få en skön sommardag med vänner? Ska ni framföra det när sommarlovet närmar sig: ”En av anledningarna till att vi tog bort sommarlovskorten var för att ni rör på er för lite”?

/ Alex Bergström (S)

Oppositionsråd i Västra Götalandsregionen

/ Marina Fransson (S)

Ledamot i kollektivtrafiknämnden

/ Leif Blomqvist (S)

Ersättare i kollektivtrafiknämnden

/ Amalia Rud Pedersen (S)

Ordförande, SSU Göteborg