Debatt. .

2019-04-11 12:44
"Kosläppen är för ’veganaktivister’ ett passande tillfälle för att demokratiskt nyansera bilden som sprids av mjölklobbyn, då den är fylld med vita lögner och klimatförnekelse", skriver debattören.  Bild: Emil Langvad/TT
"Kosläppen är för ’veganaktivister’ ett passande tillfälle för att demokratiskt nyansera bilden som sprids av mjölklobbyn, då den är fylld med vita lögner och klimatförnekelse", skriver debattören.
Puffetikett
ETC Göteborg

Jag tror på respekt mellan bönder och veganer

Jag är vegan och jag tycker att både mina rättigheter och böndernas ska respekteras vid ett event där alla är fria att tycka och uttrycka olika, skriver dagens debattör.

Just nu sprids en falsk bild att veganer går till vårens kosläpp och skrämmer bönder så pass mycket att de ställer in sina evenemang. Jag demonstrerade på flera av Arlas kosläpp förra året, jag är vittne till det stora hyckleriet och flera mjölkbönder skulle kunna hålla med mig.

Jag är vegan och jag tycker de svenska bönderna är Sveriges framtid när det gäller matförsörjningen. Många bönder lade ner sin verksamhet på grund av den industriella centraliseringen som tvingar dem att sälja sina varor till lägre pris. Vi veganer äter allt som inte kommer från djurriket, och mycket av vår mat kan odlas i Sverige lika väl som djurfoder. Det är inte lika konkurrensmässigt som att sälja och processa kött, mjölk eller ägg, men det är mycket bättre för folkhälsan, miljön och klimatet enligt alla experter. Kosläppen är för “veganaktivister” ett passande tillfälle för att demokratiskt nyansera bilden som sprids av mjölklobbyn, då den är fylld med vita lögner och klimatförnekelse. Vi är inte bara duktiga retoriker, vi är ofta pedagogiska och charmiga och det är djurindustrin mest rädd för.

Det finns alltså tre sidor i kontroversen: bönder, köttlobbyn och veganer. Om inte Lantbrukarnas riksförbund (LRF) hettade upp stämningen mellan bönder och veganer för att polarisera stämningen hade varje demonstration gått enligt planen: vi kommer och visar att vi har för avsikt att hålla plakat och väcka frågeställningar om exploateringen av djur. Bönderna kan komma fram och stå för sina åsikter i en civiliserad dialog där alla parter lär sig något nytt.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Så brukar det gå till på övriga demonstrationer, men polisen är inte alltid närvarande när vi kommer fram och förra året välkomnades veganerna av hot och hat från en liten grupp lobbyrepresentanter. Aggressiva män och kvinnor med kläder märkta med diverse loggor från LRF, Arla eller Centerpartiet, som inte ens är ägare till gården, omringar oss, filmar oss, hotar att ringa våra arbetsgivare och minst sagt förstör sin egen fest.

Jag är vegan och jag tycker att både mina rättigheter och böndernas ska respekteras vid ett event där alla är fria att tycka och uttrycka olika. Men jag är inget fan av propaganda som har till syfte att lura konsumenter. När polisen haft dialog med samtliga parter så har jag kunnat ha det jag varit ute efter: trevliga och givande diskussioner med folk som inte tänker som jag och där alla lär sig någonting nytt. Förutom en som inte gillade att jag filmade rost och smuts i ladugården var bönderna snälla mot oss och vi var snälla mot dem. Lobbyrepresentanterna verkade inte vilja ha fred, de ville ha bråk, och då polisen inte lät det hända tog de sin smutskastning till pressen istället och det fungerar så länge det finns några som går med på det. Det är hyckleri.

Jag tror fortfarande på en framtid med respekt och dialog mellan bönder och veganer. Vågar vi vägra lyssna på hycklarna och träffas på kosläppen i en god stämning istället?