Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Hyresmarknaden behöver rörlighet

ETC Göteborg.

Hyresrätten är inte ”social housing”. Det är ett attraktivt fullserviceboende, som ska ha en prissättning som motsvarar de allmänna värderingarna.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Replik till ”Fastighetsägarna – en oseriös aktör”, den 12 februari

En väl fungerande hyresmarknad är smörjmedlet för en väl fungerande arbetsmarknad. På många platser i Sverige är hyresnivåerna i dag så låga att de skapar decennielånga köer för att kunna få hyra en bostad. Dessa köer hindrar människor från att kunna ta ett jobb, påbörja studier eller flytta till kärleken. Den bristande rörligheten är ett allvarligt hot mot vår tillväxt och välfärd. På en väl fungerande hyresmarknad är det lätt att anpassa sitt boende efter en ny livssituation. Så är det inte i dag.

Vinnarna av dagens hyresreglering är de som befinner sig inne i värmen, med billiga förstahandskontrakt i attraktiva lägen. Dessa lägenheter kommer sällan tillbaka till bostadsmarknaden. I stället väntar man ut ombildningar, använder kontraktet som bytesobjekt, säljer det eller hyr ut svart med stora förtjänster.

Våra medlemmars affärsidé är att långsiktigt äga fastigheter och hyra ut bostäder, på samma sätt som Ica-handlarens affärsidé är att sälja livsmedel i sin butik. Förutsättningarna för prisbildningen är dock milsvid. Därför har vi heller ingen kö till mjölkdisken.

Hyresrätten är inte ”social housing”. Det är ett attraktivt fullserviceboende, som ska ha en prissättning som motsvarar de allmänna värderingarna. För den som är intresserad av att betala självkostnadspris för sitt boende är bostadsrätt och villa ett utmärkt alternativ. Där finns dock flera trösklar i form av kontantinsats, amorteringskrav, flyttskatt med mera som begränsar både efterfrågan och utbudet. Boverket uppskattar att tiotusentals bostäder skulle frigöras bara flyttskatten försvann. Samma myndighet har också uppskattat att samhällskostnaderna för hyresregleringen uppgår till 10 miljarder kronor om året, vilket motsvarar produktionen av 4 000 nya hyreslägenheter.

Sveriges Riksdag har gett bostadsmarknadens parter ett ansvar att skapa en fungerande hyresmarknad, med en prissättning som motsvarar hyresgästernas värderingar. Det innebär inte att hyran ska sättas efter dem med lägst betalningsvilja eller vilken ekonomi de kommunägda bostadsföretagen har. Snarare ska läge och standard värderas upp betydligt mer än i dag.

Verkar man inte i den riktningen, arbetar man inte i enlighet med lagstiftningen och det demokratiska uppdraget. Det är därför vi som branschorganisation, i samråd med våra tusentals medlemsföretag, strandat förhandlingarna runt om i landet för nära 70 000 lägenheter hittills. Även flera kommunägda bolag har valt att stranda sina förhandlingar. Det visar att dagens förhandlingssystem inte fungerar, utan bör avskaffas.

För en fungerande hyresmarknad behövs nya spelregler. Naturligtvis ska det finnas ett starkt besittningsskydd och rättigheter för hyresgästen. Men dagens nollsummespel och tröstlösa förhandlingssystem måste ersättas av en hyressättning som motsvarar den allmänna betalningsviljan. Vi kan kalla det bruksvärdeshyra.

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00