Debatt. .

2021-04-16 07:57
Daniel Carlenfors. Bild: Privat
Daniel Carlenfors.
Puffetikett
ETC Göteborg

Hyresgästföreningen måste mobilisera

Daniel Carlenfors, tidigare aktiv i nätverket Pennygångens Framtid, ser med sorg på hur Hyresgästföreningen slits sönder av interna stridigheter och annonserar därför sin egen kandidatur som  ny ordförande för Hyresgästföreningen västra Sverige

Hyresgästföreningen är en av de viktigaste organisationerna vi har i Sverige. Över tre miljoner människor bor i hyresrätt och det var länge sedan hoten mot den svenska hyresrätten var så överhängande som de är idag. Marknadshyror, renovräkningar och utförsäljningar är bara tre av de hot som finns och som Hyresgästföreningen måste mobilisera emot.

Därför är det med sorg som vi kan se hur Hyresgästföreningen slits sönder av interna stridigheter, av rapporter om sexism och rasism, chefer med löner långt bortom vad medlemmarna har och supsenderingar av aktiva som vågat stå på barrikaderna. Detta är enormt skadligt i en tid då Hyresgästföreningen borde fokusera på att stå längst fram i försvaret för hyresrättsinnehavarnas rättigheter.

Sedan jag blev aktivt och började kämpa för allas rätt att bo kvar i samband med renoveringarna av Pennygången har jag sett både de bra men också de dåliga sidorna av Hyresgästföreningen. När Hyresgästföreningen ställer sig på samma sida som de boende och därigenom hittar de synergieffekter som leder till att du först vinner kampen och sen förhandlar så fungerar Hyresgästföreningen väldigt bra. Men när samma organisation blir en försvarare av de dåliga sidorna i det existerande systemet så hamnar man på kollisionskurs med sina egna medlemmar och missnöje med organisationen uppstår.

När allting började för närmare hundra år sedan var Hyresgästföreningen en kamporganisation som tydligt och i praktiken stod på de boendes sida. Det var en organisation som inte i första hand ordnade resor till Ullared eller gav bort billiga biobiljetter. Det handlade om konkret solidaritet med människor som vräktes från sina hem och faktisk kamp på gator och torg.

Om några veckor ska Hyresgästföreningen västra Sverige välja en ny ordförande. Kristofer Lundberg avsattes av förbundet efter anklagelser om ekonomiska oegentligheter. Han var en drivande kraft i att förändra Hyresgästföreningen och ta den tillbaka till rötterna. Han vågade utmana de som hellre vill sitta still i båten och bara försvara systemet så som det är..

Jag själv har lång erfarenhet av att driva just den konkreta kamp som jag tror att Hyresgästföreningen behöver driva. I mitt bostadsområde Pennygången var jag dels med om få Stena Fastigheter att omvandla alla korttidskontrakt till förstahandskontrakt och dels att stoppa de barocka hyreshöjningar som Stena ville genomdriva. Det är precis den typen av verksamhet som Hyresgästföreningen behöver syssla med. Därför kommer jag att ställa upp som kandidat för att bli ny ordförande för Hyresgästföreningen västra Sverige.