Debatt. .

2020-09-01 12:02
Mattias Dahl, vice vd för Svenskt näringsliv, som gått in i avtalsrörelsen med ett nollbud. Bild: Jessica Gow/TT
Mattias Dahl, vice vd för Svenskt näringsliv, som gått in i avtalsrörelsen med ett nollbud.
Puffetikett
ETC Göteborg

Hyran kan inte betalas med applåder

I våras kom Vision och flera andra förbund med Sveriges kommuner och regioner (SKR) om att skjuta upp förhandlingarna om nya avtal till efter sommaren och förlänga gällande avtal till den 31 oktober 2020. Förhandlingar som förväntas att återupptas inom kort.

I detta läge går Svenskt Näringsliv in i den uppskjutna avtalsrörelsen med ett nollbud. Mattias Dahl, organisationens vice vd, säger att det inte är säkert att det kan bli några löneökningar alls. Detta är alltså samma organisation vars medlemmar under fullt blossande coronapandemi valde att ta emot statliga bidrag för permitteringar med den ena handen och med den andra handen sade sig villiga att dela ut enorma summor till aktieägarna!

Det är skamligt att med detta i åtanke att gå ut och säga att några miljarder till aktieägare kan vi lösa. Men en löneökning på några hundra kronor för våra medlemmar som stått i centrum för pandemin, med förkortade semestrar, tuffast möjliga arbetsmiljö och med sig själv som insats. Det har arbetsgivarna inte råd med.

För det är just de signaler man sänder, våra medlemmar, de som redan tjänar lite ska inget ha.

Vad tror Svenskt Näringsliv att vi ska leva av? Applåder från balkonger klockan 20.00? eller flyg­uppvisningar för att hedra dom anställda?

Våra medlemmar kan inte betala sina hyror med applåder, kylskåpet går inte att fylla med någon dedikerad flyguppvisning hur vacker den än är.

Jag hoppas verkligen att man från SKR och våra lokala arbetsgivares sida inom offentliga verksamheter inte faller i fällan att följa den linje Svenskt Näringsliv anslår. Jag hoppas att Västra Götalandsregionen står rakryggad och ser sin personals värde. Ser alla som gjort sitt yttersta för att vi andra ska kunna leva så normalt som möjligt.

Min uppmaning till alla offentliga arbetsgivare är:

• Se till att allt ni fått av er personal under denna kris också återgäldas i lönekuvertet.

Jonas Ericsson 
Ordförande Vision Västra Götalandsregionen