Debatt. .

2017-09-05 04:00
”Det har fattats en rad viktiga politiska beslut de senaste åren – det om papperslösas rätt till vård som inte kan anstå exempelvis – men det räcker inte”, skriver debattörerna. Foto: Karin Tengby / Röda Korset
”Det har fattats en rad viktiga politiska beslut de senaste åren – det om papperslösas rätt till vård som inte kan anstå exempelvis – men det räcker inte”, skriver debattörerna.

Hur kan regelverk få gå före ­mänskliga rättigheter?

Alla människor behöver tillgång till trygga och fredade zoner. När polisen förra veckan förde bort människor från kyrkans familjeläger i Kågeröd skapades nya trauman för barn som redan lever i ständig rädsla och oro. Vi i Feministiskt initiativ ställer frågan: hur kan ett regelverk gå före FN:s konvention om mänskliga rättigheter?

Situationen för papperslösa barn i Sverige i dag är alarmerande. Barnen lever under ett konstant hot, ofta i fattigdom och utanför många av samhällets skyddsnät. De är beroende av frivillighets-organisationer och ideella krafter för att få sina mest nödvändiga behov tillgodosedda.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Det läger som Svenska kyrkan i Malmö anordnade är ett exempel på en livsviktig insats. För ett papperslöst barn kan vetskapen om att hen ska få åka på läger vara det som gör vardagen uthärdlig. Att få ha roligt och känna trygghet, om så för en stund, fungerar läkande på posttraumatiska stressyndrom.

Tyvärr krossades alla drömmar om en trevlig dag när polisen dök upp och förde bort merparten av deltagarna för att verkställa utvisningsbeslut. Andemeningen blir samma för de som fördes bort som för de som fick stanna: ingenstans är tryggt. Möjligheten till en stunds ro, lek och återhämtning omöjliggjordes.

Vi i Feministiskt initiativ upplever att det från flera politiska partier helt saknas kunskap om, och förståelse för, den utsatthet det innebär att vara papperslös. Vi ser hur all form av stöd till den här gruppen människor ifrågasätts och hur barn och familjer drabbas av att lagstiftningen stramas åt. Samtidigt hårdnar tonen i det offentliga samtalet och rasismen normaliseras mer och mer.

Det har förvisso fattats en rad viktiga politiska beslut de senaste åren – det om papperslösas rätt till vård som inte kan anstå och det om alla barns rätt till skolgång exempelvis – men det räcker inte.

Vi i Feministiskt initiativ kommer att fortsätta att driva en politik för ett mer inkluderande Göteborg med en välfärd för alla. Vi kommer att fortsätta arbeta för att möjliggöra att människor får sina behov tillgodosedda och vi utgår från mänskliga rättigheter och barnkonventionen när vi formulerar politiska förslag. Det är därför vi kämpade för att igenom de budgetsatsningar som vi snart ser resultatet av, bland annat ett center för socioekonomiskt utsatta människor, och det är därför vi jobbar för att papperslösa ska få tillgång till utbildning.

Vi har sagt det förut, men det tål att upprepas: mänskliga rättig-heter gäller för alla. Inte bara för de som haft turen att födas på ett tryggt ställe och slipper fly för sin överlevnad.

Louise Thörnqvist, Stina Svensson och Sanna Ghotbi, Feministiskt initiativ Göteborg

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter