Debatt. .

2013-12-19 22:18

Hemtjänstens personal förtjänar julefrid

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Underbemanning och otrygga anställningsvillkor drabbar äldreomsorgens personal, de allra flesta kvinnor. Det behöver inte vara så, skriver Thaher Pelaseyed (V).

Trots att en och annan förknippar julen med shoppingstress, är den stundande ledigheten en andningspaus för flertalet. Men många kommer inte att få chansen att varva ner denna jul. I hemtjänsten fortsätter det värdefulla arbetet med att ta hand om våra äldre. I hemtjänsten fortsätter personalen att springa med andan i halsen. Orsaken är att underbemanning och otrygga anställningsvillkor numera är vardag inom äldreomsorgen.

Det här handlar om människor, de allra flesta kvinnor, som varje dag tar hand om våra äldre. Fackförbundet Kommunal har larmat om att arbetsmiljön inom äldreomsorgen är så undermålig att var femte medlem helst vill byta jobb inom tre år. Kvaliteten i välfärden är i fara och det finns indikationer på stor personalbristen i framtiden. Faktum är att Omvårdnadsprogrammet lockade endast 3 500 sökande över hela landet. Det är tydligt att det viktiga yrket undersköterska har blivit oattraktivt. 

I slutändan påverkas alla kvinnors livsvillkor eftersom det är främst kvinnor som tvingas till att bära upp kostnaderna för bristerna i välfärden. Idag tvingas många kvinnor att gå ner i arbetstid för att ta hand om sina anhöriga eller att sköta omvårdnad på sin obetalda fritid.

Den stressiga arbetsmiljön inom hemtjänsten är inte resultatet av en naturlag. Bristerna i välfärden är konsekvensen av medvetna politiska beslut. Högerregeringen satsar 27 gånger mer på skattesänkningar än på välfärden. Merparten av skattesänkningarna går till höginkomsttagare. Det sker på bekostnad av de kvinnor som arbetar inom äldreomsorgen. De 15 miljarder kronor som regeringen väljer att lägga på sänkt skatt hade räckt till att anställa 10 000-tals undersköterskor,  sänka avgifterna i hemtjänsten, förbättra matens kvalitet, höja löner eller möjliggöra för fler att arbeta heltid.

Vi i Vänsterpartiet sätter både personalen och de äldre främst. I vår nationella budget presenterar vi en hemtjänstmiljard för att öka personaltätheten inom äldreomsorgen och för att ge de äldre större valfrihet och inflytande inom den kommunala äldreomsorgen. Vi föreslår även en öronmärkt satsning på demensvården. Mellan 2014-2016 satsar vi över tio miljarder kronor mer än vad högerregeringen avsätter för äldreomsorgen. När hela vår satsning är fullt utbyggd kommer det att räcka till exempelvis 10 000 fler undersköterskor inom äldreomsorgen och demensvården. Vi genomför också ett matlyft i äldreomsorgen för att möjliggöra god och näringsriktig mat.

Det finns en tydlig skiljelinje i vad höger och vänster i svensk politik värderar högst. Högerregeringen sätter skattesänkningar, girighet och privata vinstintressen först. Vi i Vänsterpartiet vill se ett samhälle byggt på omtanke och gemenskap där vi tar ansvar för varandra, där människovärdet sätts främst. Och där kvinnors livsvillkor får stå i centrum.

Thaher Pelaseyed, Ordförande Vänsterpartiet Göteborg