Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Har vi rösträtt för alla?

Alla människors rätt till ett värdigt liv på samma villkor som alla andra, gäller det även människor med normbrytande funktionalitet? undrar debattören.
Alla människors rätt till ett värdigt liv på samma villkor som alla andra, gäller det även människor med normbrytande funktionalitet? undrar debattören. Bild: Bild: Gorm Kallestad

Dagens ETC.

Debatt, Denise Cresso-Rydén.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Det faktum att Feministiskt initiativ (Fi) är ett feministiskt och antirasistiskt parti innebär att vi värnar om alla människors lika värde. Ja, självklart. Det gör väl alla svenska politiska partier kanske du tänker. Men vilka är då dessa alla människor som har lika värde? Anser vi verkligen att alla har rätt till likvärdiga levnadsförhållanden och att alla ska få lika rösträtt? Ja, nu blev det besvärligare.

Är det till exempel alla de som fortfarande, efter flera år, väntar på att få ett okej för att kunna få stanna i det land de flytt till? Gäller antirasismen även dem?

För oss i Fi är det självklart, men när det gäller den flyktingpolitik som nu drivs i Sverige och EU, absolut inte. De svenska gränskontrollerna förlängs nu trots tidigare löften om motsatsen. Flera partier talar om att ”skydda” unionens gränser. Ungefär som att människor som flyr skulle vara ett hot.

För de som väl kommit hit så förvägrar vi dem rösträtt under hela asylprocessen. De som beviljas asyl får ändå bara rösta i lokala val, inte förrän vid svenskt medborgarskap många år senare får man rösträtt i riksdagsval och EU-val. Många varken kan, får eller vill bli svenska medborgare. Åtta procent av Sveriges invånare är inte svenska medborgare och har inte rösträtt i riksdagsvalet.

Alla människors rätt till ett värdigt liv på samma villkor som alla andra, gäller det även människor med normbrytande funktionalitet?

Ja, självklart för oss i Fi. Vi kräver att konventionen om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning ska bli lag i Sverige, och efterlevas. Vi vill också verka för att den ska vara grundläggande på EU-nivå, och antas av de andra länderna i EU.

För många med normbrytande funktionalitet är det inte ens självklart att få rösta. En av våra demokratiska rättigheter. Men för den som inte förstår att läsa en svårbegriplig text eller inte ser att läsa eller för den person som inte kommer in i vallokalen på grund av lokalens bristande tillgänglighet, för dem känns inte rättigheten att rösta som så självklar.

Jag bor i Göteborg. Funktionsrätt Göteborg lämnade efter riksdagsvalet 2018 in en lista på alla de fel som hindrade personer från att rösta. Kommunen har nu utrett det – och kommunstyrelsen beslöt nu den 22:a maj, fyra dagar innan EU-valet, att inte göra nåt speciellt alls åt saken. För olika kommunala nämnder skyller på varandra, och det kostar ju att tillgängliggöra röstandet. Med andra ord kommer lika många hindras från att rösta i EU-valet.

Samhällets värderingar förändras trots allt till det bättre. Trycket på solidaritet, som behövs för att alla ska kunna använda sig av sina demokratiska rättigheter, ökar. Men då visar sig också avsaknaden av riktig demokrati på ett tydligare sätt. Samhället säger sig inte har råd med det stöd som behövs för att alla ska kunna leva fullvärdiga liv i det demokratiska samhället.

Länder i EU, inklusive Sverige, utestänger människor. I vissa fall till och med från rösträtt. Det handlar både om människor utanför EU:s gränser och de som utestängs trots att de lever i EU men ändå inte får ta del av det samhället erbjuder.

Vi behöver ett solidariskt Europa där vi värnar om varandra, och där alla har lika rätt att rösta. Därför röstar jag rosa i EU-valet.

Ämnen i artikeln