Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Grönt och nära för barnens skull

Bild: Foto: Gorm Kalletad / TT / NTB

ETC Göteborg.

Att staden blir tätare betyder inte automatiskt att den blir sämre för barnen.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Gunnar Persson tar upp en väldigt viktig diskussion i sitt debattinlägg ”Glöm inte barnen i Göteborgs stadsplanering” när han uttrycker oro över att barnens intressen inte tillgodoses tillräckligt i stadsplaneringen. När vi planerar för den nära gröna staden är det många perspektiv som ska belysas och sammanvägas för att vi ska få den stad vi vill ha, med en hållbar utveckling ur alla perspektiv.

VI VILL VETA VAD DU TYCKER!

Skicka din insändare eller debattartikel, upp till 4000 tecken, till
goteborg@etc.se

Göteborg växer och den nya staden måste bli tätare, med större närhet mellan människor som bor, arbetar och förflyttar sig. Att staden blir tätare betyder inte automatiskt att den blir sämre för barnen. Tvärtom kan det bli fler väl omhändertagna ytor, tydligt definierade och som nås via säkra gång- och cykelvägar. Till skillnad från den glesa förorten som skapade många olika ytor och mellanrum, de flesta av dem oanvända och eftersatta, några välanvända och välskötta. Som så mycket annat beror det på hur vi kopplar samman funktioner och platser. Hur når vi fram till grönytor och lekplatser? Direkta och tydliga kopplingar är avgörande för att få en användbarhet. Tryggheten i att andra människor rör sig vid platserna bidrar också till möjligheten att barn kan röra sig fritt.

För att säkerställa den gröna dimensionen i staden för såväl barn, ungdomar och vuxna göteborgare arbetar vi bland annat utifrån Grönstrategin. Den anger mål och strategier för hur staden förblir och ytterligare utvecklas till en stad med stora gröna kvaliteter, ur både ett socialt och ekologiskt perspektiv.

För att tydligare få med barnperspektivet i planeringen arbetar Göteborgs Stad med ett speciellt verktyg, kallat barnkonsekvensanalys. Det är ett analysverktyg för stadsplanering i samhällsbyggnadsprocessen. Verktyget tar upp vilka behov, tillgångar och brister som behöver belysas utifrån barns perspektiv och beskriva dess konsekvenser. Syftet med verktyget är att förbättra beslutsunderlaget i olika planeringsskeden.

Vi har också tagit fram indikatorer på stadskvalitet som ett led i att få tydlighet och mätbarhet. Ett exempel på dessa indikatorer syftar till att uppnå närhet till lekplatser och grönområden, här vill vi ha mindre än 500 meter till närmsta lekplats från alla nya bostäder. Vi vill även ha mindre än 200 meter till närmsta grönyta och mindre än 1 000 meter till närmsta park. Gårdar skall vara större än 1 500 kvadratmeter, hälften av en gata skall vara avsatt för fotgängare och cyklister. Viktigt att komma ihåg är dock att stadsplanering är en dimension men kvaliteten i det konkreta genomförandet är såklart lika viktig för att nå hela vägen fram.

Vi arbetar genomgående med att stadens offentliga rum ska vara tillgängliga för alla göteborgare. Det är också viktigt att olika platser och stråk får olika funktioner – några med stora flöden och mycket kommers, andra lugnare och med platser för samvaro och lek.

Birgitta Lööf, biträdande stadsbyggnadsdirektör

Ämnen i artikeln