Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Gravt missvisande myter om Majorna

ETC Göteborg.

Med tanke på Agnes Arpis utmärkta artikel i ETC Göteborg från 2011 där hon problematiserar den skeva mediebilden av stadsdelen Majorna i Göteborg – som alltid framställs som ett idylliskt medelklassområde men vars brottsstatistik och relativt låga medellivslängd talar ett helt annat språk – är det beklagligt att ETC tar in en så fördomsfull och bortkommen krönika som den av Anna Fock den 28 augusti.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Hon beskriver Majorna som ”ett dyrt och hippt medelklassreservat” där hipsters cyklar runt på rostiga damcyklar och känner sig oförskämt genuina, ungefär. Det tråkiga är att Fock blandar ihop den ”skitskumma självbild” som hon menar att majbor har, med den gravt felaktiga och missvisande myten om Majorna som hon själv kritiserar.

Jag är själv majbo och tidig åttiotalist, och jag känner inte alls igen denna självbild. Och det beror på att den inte existerar. Ja, det har skett en gentrifiering det sista decenniet, och ja, det finns de som har en överdrivet romantisk bild av stadsdelen, men denna kommer ju främst från människor som Fock själv, som inte bor i Majorna och som uppenbarligen har mycket dålig kännedom om stadsdelen, det och en och annan nyinflyttad hipster.

Tyvärr kompenserar Fock helt obekymrat sin okunskap med en hel hög fördomar och stereotyper. Det enda som Fock tycks ha fått rätt är att vi alla röstar vänster här. Men det ser jag inte som ett problem.

Svar direkt: Det stämmer att bilden av Majorna i min krönika är fel. Faktum är att hela krönikan handlar om hur felaktig mångas bild av stadsdelen är. Eftersom en krönika inte är en debattartikel är den dock skriven på ett annat sätt – läser du den igen kanske du ser att jag ironiserar över romantiserandet och flera gånger -uttrycker att dessa föreställningar inte stämmer alls. Att alla eller nästan alla röstar vänster i Majorna även i verkligheten har du däremot fel i.  / Anna Fock

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00