Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Göteborg kan ta historisk ställning mot kärnvapen

75 år efter atombomberna över Hiroshima och Nagasaki kan Göteborg bli första stad i Sverige att ansluta sig till Stadsuppropet mot kärnvapen, skriver dagens debattörer.
75 år efter atombomberna över Hiroshima och Nagasaki kan Göteborg bli första stad i Sverige att ansluta sig till Stadsuppropet mot kärnvapen, skriver dagens debattörer. Bild: Foto: Stanley Troutman/TT/AP, Press

Dagens ETC.

Nästan exakt på dagen 75 år efter att atombomberna fälldes över de två japanska städerna Hiroshima och Nagasaki kommer Göteborgs kommunfullmäktige att kunna ta ställning till Stadsuppropet mot kärnvapen.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Stadsuppropet, även kallat ICAN Cities Appeal, har som slutmål att alla kärnvapen ska förbjudas genom FN:s försorg, och har fått stöd i hundratals städer runt om i världen, bland dem 25 städer i vårt grannland Norge.

När frågan kommer upp i fullmäktige är det genom en motion från Feministiskt Initiativ Göteborg. Det finns också ett medborgarinitiativ som samlat långt över 300 namn till stöd för att kommunen ska ansluta till Stadsuppropet.

Varför? Därför att kärnvapen berör oss alla, och drabbar oss alla, den dag de kommer till användning. Dagens kärnvapen är mångdubbelt starkare och farligare än bomberna över Hiroshima och Nagasaki, som dödade cirka 300 000 civila. När den kände svenske forskaren professor Max Tegmark talade i Vasaparken i Göteborg vid minnesstunden för offren för den första atombomben 6 augusti i Hiroshima så framhöll han risken för kärnvapenkrig genom misstag, till exempel därför att de tekniska kontrollsystemen inte fungerar. Idag är nästan alla medvetna om klimatkrisen, vad uppvärmningen av jorden medför. Ett begränsat kärnvapenkrig, där bara en handfull av de 16 000 kärnvapen som finns i världen används, skulle förmörka himlen i stora delar av världen, och resultera i en klimatförändring om kanske 20 grader kallare, sommar som vinter. Ett kärnvapenkrig som utlöses i Ryssland eller USA, i Indien eller Pakistan, skulle få förödande effekter i Göteborg.

Därför är det så viktigt att de politiker i kommunfullmäktige som står närmast invånarna i staden är beredda att uttala sin mening när frågan kommer upp i fullmäktige. Det är också dessa politiker som måste agera om det otänkbara händer – för att människor ska få hjälp till sjukvård, mat och annat som är basalt för överlevnaden. Inga krislager kommer att räcka. I Hiroshima och Nagasaki har ögonvittnen berättat att det var vatten att dricka som de drabbade ropade efter, men inte kunde få.

Få frågor har så gediget stöd bland svenskarna som frågan om kärnvapenförbud. Sifo har gjort mätningar tre år i rad, och det visar sig att 80 procent av väljarna vill ha ett förbud mot kärnvapen. Det gäller med små variationer väljarna i alla partier.

Göteborg har historiska traditioner av opinionsyttringar mot kärnvapen. Sedan tidigare är Göteborg medlem i nätverket ”Mayors for Peace”, startat av borgmästarna i Hiroshima och Nagasaki. Nu ser vi fram emot att Göteborgs fullmäktige fortsätter i den traditionen och röstar så att Göteborg blir första staden i Sverige att ansluta sig till stadsuppropet mot kärnvapen.

//

Tomas Magnusson, 

Svenska Freds Göteborg 

Initiativtagare till medborgarförslaget

till stöd för Stadsuppropet

Stina Svensson,

Gruppledare, Feministiskt initiativ Göteborg

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00