Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Fungerande mödravård splittras

"Kombinationen av att förlora personal och få fler patienter kan bli förödande för arbetsmiljön på förlossningsklinikerna", skriver debattörerna.
"Kombinationen av att förlora personal och få fler patienter kan bli förödande för arbetsmiljön på förlossningsklinikerna", skriver debattörerna. Bild: Bild: Christine Olsson/TT

ETC Göteborg.

Den blågröna ledningen i Västra Götaland, där även Miljöpartiet ingår, står nu mitt i genomförandet av att privatisera mödravården genom att införa ett vårdval. Vi ser hur det är en pusselbit i ett systemskifte.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Det finns ingen strävan efter att erbjuda en jämlik vård till alla. I stället får vi en mödravård där privata utförare betraktar gravida kvinnor och deras partner som kunder som ska ges attraktiva erbjudanden.  Den privata näringens intresse av att lyfta vinster ur välfärdssektorn, är viktigare än en bra mödravård. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Den mödravård som i dag finns i Västra Götaland håller en erkänt hög kvalitet, en kvalitet i världsklass. Gravida kvinnor och deras partner har redan rätt att välja den barnmorskemottagning de önskar. Genom att den offentliga Närhälsan driver de flesta mottagningarna finns en sammanhållen och väl fungerande mödravård i hela regionen. Alla mottagningar är hbtq-certifierade. Det är de här verksamheterna som nu kommer att splittras upp. En uppsplittring på flera mindre utförare riskerar leda till sämre kvalitet, brist på helhetssyn och minskad bredd på verksamheten.

Arbete på en barnmorskemottagning kräver bred kompetens, kunskap och helhetssyn. Behoven varierar mellan olika mödravårdscentraler beroende på vilka som bor i det geografiska närområdet. På vissa mottagningar behövs ofta tolk för att kommunicera. Fattigdom, trångboddhet, språksvårigheter och oro för släkten i hemlandet är vanligt på en del mottagningar och förekommer knappt alls på andra. Andelen kvinnor som kommer för att göra de tester för livmoderhalscancer som erbjuds alla, varierar mycket mellan olika stadsdelar i Göteborg. 

På senare tid har vi fått en alltmer alarmerande brist på barnmorskor vid förlossningsklinikerna. Det saknas i dag ungefär 50 barnmorskor på förlossningen vid Sahlgrenska sjukhuset. Frågan om personalbrist på förlossningen och frågan om Vårdval mödravård hör ihop. Risken för överetablering av barnmorskemottagningar, särskilt i övergångsskedet, är stor när Närhälsan finns kvar och nya privatdrivna mottagningar etablerar sig vid ett vårdval. Barnmorskorna kommer ibland att rekryteras från förlossningsklinikerna och det kan komma att få allvarliga konsekvenser för vården där. Erfarenheter från Stockholms och Skånes vårdval är också att inflödet av patienter ökar till förlossningsklinikerna, när nya aktörer ännu inte etablerat kontakter i en vårdkedja. Kombinationen av att förlora personal och få fler patienter kan bli förödande för arbetsmiljön på förlossningsklinikerna, och i sin tur leda till att än fler barnmorskor slutar.

Vi i Vänsterpartiet har sedan ett halvår ifrågasatt det Vårdval mödravård som riskerar att klippa av de vårdkedjor som gör att vi i dag har mödravård och förlossning i absolut världsklass. Till det ska läggas riskerna för personalbrist och ökat patientinflöde vid förlossningsklinikerna. Den blågröna ledningen trampar ändå på och snart har vi ett ideologiskt motiverat vårdval på plats. För Moderaternas väljare är det nog en önskvärd utveckling att gynna dem som vill tjäna pengar på den gemensamma sektorn. Men vad säger Miljöpartiets väljare? Är det här den hälso- och sjukvård de trodde sig rösta på? 

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00